U subotu 27.maja širom Srbije su održana okružna mBot takmičenja u okviru akcije “Bitka za znanje” koju organizuje Fond B92. Na finalno takmičenje se plasiralo više od 30 osnovnih škola iz cele Srbije. Prema propozicijama takmičenja učenici su se prvo takmičili u okviru škola u digitalnom kolu, a zatim je usledilo fizičko kolo gde su se nadmetali učenici više škola sa područja jedne školske uprave.

Prva osnovna škola kralja Petra II iz Užica je bila domaćin ovog takmičenja na nivou Zlatiborskog okruga. Pored domaćina na takmičenju su učestvovale ekipe OŠ Emilija Popović – Požega, OŠ Mito Igumanović – Kosjerić i OŠ Dimitrije Tucović – Čajetina. Ekipa iz Kosjerića je zbog rekretativne nastave morala da dođe u smanjenom sastavu tako da su nastupala tri umesto četiri takmičara.

Užičani su imali najbolji rezultat na on line kolu na kome su skupili 890 bodova, ekipa iz Kosjerića je imala 874 boda, Čajetinci 872  a Požežani 822 boda.

Domaćini su učinili sve da se gosti osećaju kao kod kuće, a pripremljene su i dodatne mape za ekipe. Domaćini su i prvi startovali, kako bi razbili led. Robot Matije Novakovića, učenika petog razreda je stazu prešao za 22 sekunde i bez grešeke što je užičkoj ekipi donelo 240 bodova. I roboti Dragice Gavrilović, Marije Smiljanić i Pavla Smiljanića su prošli stazu bez greške. Ekipa Prve osnovne je ukupno osvojila 960 bodova uz vreme 84,6 sekundi.

Zatim je startovala ekipa iz Požege. Robot Uroša Arsića učenik osmog razreda je stazu prešao za 22 sekunde, ali pošto se robot nije kretao po liniji već pored ukupno je osvojeno 235 bodova. Rekord staze je postavio robot Adrijane Leković koji je stazu prešao za 18 sekundi, ali uz gubitak od 5 poena zbog pravila o kretanju sa oba senzora po liniji. Ekipa OŠ Emilija Popović je ukupno osvojila 940 bodova uz vreme 80,2 sekunde.

Ekipa OŠ Dmitrije Tucović je bila treća. Prvi je krenuo robot Gavrila Lojanice koji je stazu prešao bez greške za 28 sekundi. Zlatiborci su potom ubrzali ritam, i sva tri preostala robota su stazu prešla bez greške za 19 sekundi. Tako je ukupan skor OŠ Dimitrije Tucović bio 960 bodova uz vreme 85 sekundi.

Na kraju je startovala ekipa iz Kosjerića. Robot Lazara Radovanovića je stazu prešao za 63 sekune uz jedno vraćanje robota na oštroj krivini, što će se pokazati kao nerešiv problem i za ostale robote ove ekipe. Tako da je ova ekipa na kraju zabeležila ukupno 700 bodova.

Kada su svi rezultati obrađeni videlo se da je ovo bilo izuzetno teško takmičenje, jer je ekipa Prve osnovne škole kralja Petra II odnela pobedu zahvaljujući boljem vremenu u odnosu na drugoplasiranu ekipu OŠ Dimitrije Tucović. Čajetincima je pobeda izmakla za 0,4 sekunde pošto su obe ekipe imale maksimalan broj bodova. Ekipa iz Požege je zauzela treće mesto a Kosjerić je bio četvrti.

U ukupnom poretku prvo mesto su zadržali Užičani sa 1850 bodova, Čajetina se probila na drugo mesto sa 1832 boda,  Požega je bila treća sa 1762 a kosjerić četvrti sa 1574 boda.

Svi takmičari i nastavnici su složni u oceni da je ovo bilo interesantno iskustvo i da bi bilo dobro kada bi postalo tradicija. Pored samog takmičenjima đacima se svidelo i druženje, a posle takmičenja se razgovaralo i o taktikama i načinima za programiranje mBota.

Biljana Čolović, nastavnica tehničkog obrazovanja u OŠ Dimitrije Tucović je za zlatibor.tv izjavila da je zadovoljna postignutim uspehom.

“Malo je falilo da prođemo u finale, ali sam zadovoljna postignutim rezultatima, jer naša škola je među pedeset najboljih na ovom takmičenju. Verujem da ćemo u sledećem ciklusu napraviti još bolji rezultat, ovom prilikom bih se zahvalila i domaćinima na dobroj organizaciji.

Ekipa Prve osnovne škole kralja Petara II 24.juna putuje u Beograd na završno takmičenje gde će odmeriti snage sa najboljima iz cele Srbije. Mi im želimo puno uspeha na ovom takmičenju.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *