U utorak, 23.maja je održana šesta sednica projektnog tima “Čuvari prirode” gde su sumirani rezultati projekta “Zlatibor pitaj Taru” koji su realizovali učenici i nastavnici OŠ Dimitrije Tucović iz Čajetine i Zlatibora.

Projekat “Zlatibore pitaj Taru” je realizovan u sklopu programa Akademija prirode koji organizuje WWF (World Wide Fund for Nature – Svetski fond za prirodu). U toku školske 2016-2017 u okviru ovog projekta su realizovane brojne aktivnosti edukativnog i zabavnog sadržaja. Predstavnici OŠ Dimitrije Tucović su posetili i istraživačku stanicu Petnica. Predstavnici NP Tara su održali predavanje za učenike OŠ Dimitrije Tucović kao i predstavnici Šumskog gazdinstva Zlatibor JP Srbija šume. Organizovane su kreativne radionice na kojima su učenici pripremali promotivni materijal za projekat, a nije izostala ni vršnjačka edukacija. Učenici su u sklopu ovog projekta pripremili “Igrokaz, čik, čik pogodi ko sam”, kao i ekološki igrani program gde su đaci izveli predstave “Dobro drvo”, “Neću da vas zatrpavam”, “Ekologijada”…

U sklopu projekta su organizovali literarni i likovni konkurs za učenike OŠ Dimitrije Tucović na ekološke teme. Učenici su u sklopu ovog projekta obeležili i Pančićevu omoriku koja raste u školskom dvorištu.

Čuvari prirode su u saradnji sa PK Tornik organizovali školsko takmičenje u orjentiringu i za mlađe i starije razrede. Takođe je pripremljen i maskenbal. Na kraju projekta je organizovana i poseta Nacionalnom parku Tara gde su zlatiborski osnovci mogli da se upoznaju sa biljnim i životinjskim svetom parka.

Na kraju projekta su uručene diplome za najbolje literarne i likovne radove na konkursu, kao zahvalnice članovima tima, kao i kolektivima i pojedincima koji su pomogli realizaciju ovog projekta.

Prisutnima su se na kraju zahvalili nastavnica biologije Snežana Tučić koja je bila koordinator projekta i direktorka OŠ Dimitrije Tucović Milka Vasiljević.

Svi članovi projektnog tima su saglasni da su dosta naučili o nacionalnom parku Tara a posebno naglašavaju da je sam proces učenja bio zanimljiv i zabavan. Takođe đaci su naučili i dosta o pravilima ponašanja i snalaženju u prirodi. Na kraju projekta je osmišljena i poruka “Sačuvajmo prirodu i za sutra! a svi treba da razmišljaju kroz pitanje “Šta možemo da uradimo”

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *