U petak je priredbom u Domu kulture u Čajetini obeležen dan osnovne škole Dimitrije Tucović. U priredbi su nastupili članovi recitatorske, glumačke, muzičke, horske i folklorne sekcije koji su publici predstavili svoj raskošni talenat.

dan-skole16-2

Program je otvorila Branka Zarić, učenica VIII razreda, koja je pozdravila prisutne goste rečima:

“Drago nam je da u Vama imamo prijatelje i podršku i da prihvatate našu želju da sa Vama delimo radost stvaranja i učenja”.

Gospođica Zarić je potom ukratko opisala razvojni put škole u Čajetini koja je počela je sa radom 1887.godine. Škola je tada bila smeštena u bivšoj opštinskoj sudnici i imala je 45 učenika svih razreda i jednog učitelja. Tek 1910. godine izgrađena je nova zgrada škole. Imala je tri učionice, kancelariju za učitelje, prostoriju za poslužitelja i stan za učitelja. U toj se zgradi danas nalazi Narodna biblioteka ,,Ljubiša Đenić”.

dan-skole16-5

Od 1956. godine škola nosi ime narodnog heroja Sava Jovanovića Sirogojna. Međutim, 1974. menja se ime škole u Osnovna škola “Dimitrije Tucović” Čajetina. To ime škola nosi i danas. A 13. maj, dan rođenja Dimitrija Tucovića slavi se kao Dan škole.

dan-skole16-8

Posle uvoda su nastupili recitatori, glumci, hor i folklor koji su uz dosta humora, pomalo i sete predstavili sve ono što se dešavalo u školskoj godini koja je pri kraju.

dan-skole16-1

Publici su se posebno dopali skečevi dramske sekcije. Učenici su kombinujući tekstove iz knjige “Lajanje na zvede” sa svojim iskustvima napravili jedan zanimljiv kolaž.

dan-skole16-3

Takođe su burnim aplauzom ispraćeni nastupi hora i folkorne sekcije, kao i recitatora koji su pokazali zavidno umeće.

U programu je učestvovao veliki broj đaka. Recitacijama i besedama su se predstavili: Branka Zarić, Dragana Rajevac, Dragica Ječmenica, Kristina Škodrić, Katarina Kokorović, Milica Panić, Aleksandra Jokić i Ana Tomić.

dan-skole16-4

U igranom programu gde su nastupili: Aleksandar Vučenovič, Danilo Vesović, Nađa Radibratović, Mladen Mirković, Ivona Tucović, Sandra Terzić, Zorica Čumić, Aleksa Luković, Marko Vermezović, Katarina Velanac, Iva Milekić, Jelena Marjanović, Luka Virić, Marija Novaković, Milica Lazović, Valentina Jeremić, Katarina Mitrović…

U muzičkom delu programa su nastupili harmonikaši Aleksandar Starčević, Luka Tomić, Pavle Savičić, Marko Kaljević, kao i Rade Ćaldović na klavijaturama. Oni su pratili nastupe školskog hora i folklorne sekcije.

dan-skole16-7

Đaci su program pripremili uz pomoć nastavnica srpskog jezika Jagode Jeremić, koja se i ove godine potrudila da priredi program za pamćenje.

Na kraju programa se prisutnima obratila direktorka OŠ Dimitrije Tucović, Milka Vasiljević koja je pozdravila prisutne i pozvala ih da se i sledeće godine okupe da obeleže dan škole koja će tada obeležiti 130 godina rada.

Posle priredbe su dodeljene nagrade učenicima koji su se istakli na ovogodišnjim opštinskim i okružnim takmičenjima, a škola može da se pohvali i velikim brojem učenika koji će ovih dana nastupiti i na državnim takmičenjima iz biologije, istorije…

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *