U Sava Centru je u nedelju, 15. maja održan četrnaesti Beogradski festival pisaca za decu “Vitezovo proleće“. Ovaj festival je jedna od najvećih dečijih obrazovnih manifestacija u Beogradu pri čemu se u prvi plan stavlja obrazovno-kulturni aspekt.

vitez-prolece16-9

U okviru programa dodeljene su, kao i prethodnih godina, nagrade za životno delo, dok su se u festivalskom programu mališanima predstavili pisci: Matija Bećković, Radomir Andrić, Slobodan Stanišić, Nedeljko Popadić, Milica Bakrač, Ljubomir Ćorilić, Rade Đergović, Miodrag Jakšić…

vitez-prolece16-8

Među pesnicima je, treću godinu za redom, bila i poznata književnica iz Čajetine Mirjana Ranković Luković. I ove godine je zbog bolesti bio odsutan Dobrica Erić, jedan od pesnika koji ovu manifestaciju podržavaju od samog početka. On se deci obratio putem video bima govoreći pesmu „Pismo učitelju“.

vitez-prolece16-3

Pored četrdeset naših najznačajnijih pisaca za decu, program za najmlađe su ulepšali poznati glumci, pevači i zabaljači: Peđolino, Leontina i hor „Čarolija“, Bora Đorđević, Mari Mari, Ivana Jordan, Dušan Svilar i mnogi drugi.

Festival je dodelio i preko 1000 nagrada i diploma najtalentovanijoj deci Srbije, u oblasti književnog i likovnog stvaralaštva.

vitez-prolece16-6

Ovogodišnjem festivalu su prisustvovali i đaci iz škola iz opštine Čajetina: Milan Smiljanić (I razred – OŠ Dimitrije Tucović), Milica Kovačević i Nataša Kostadinović (I razred – OŠ Milivoje Borović), Đorđe Mandić, Marko Čeliković, Tamara Sokić, Katarina Marić, Dušanka Đokić (II razred) i Ana Nikolić (IV razred – OŠ Milivoje Borović). Mladi pisci, pesnici i slikari su za svoje radove nagrađeni knjigama i diplomama za učešće na konkursima.

Organizator festivala je književni časopis za decu „Vitez“.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *