Danas se završava školska godina za 143 učenika osmog razreda iz osnovnih škola sa teritorije opštine Čajetina. U osnovnoj školi Dimitrije Tucović ove godine je bilo ukupno 102 učenika osmog razreda i to 60 u matičnoj školi u Čajetini, 36 u školi na Zlatiboru, kao i šest učenika u Jablanici. Osnovnu školu Savo Jovanović Sirogojno ove godine je završilo 15 učenika i to devet u matičnoj školi a šest u Ljubišu. Osnovna škola Milivoje Borović iz Mačkata će imati 26 svršenih osnovaca.

Za poslednji dan škole učenici su pripremili majce sa zanimljivim tekstovima, pa tako učenici jednog odeljenja sa Zlatibora veruju da:

“Običan razred nikad nismo bili, nastavnicima smo uvek živce pili!”

S druge strane osmaci iz Čajetine veruju da:

“Došao je kraj, čemu suze liti. Mi nikada nećemo zaboravljeni biti.”  

Svrešene osnovce u narednih mesec dana očekuje polaganje završnog ispita iz matematike, srpskog jezika, biologije, geografije, istorije, fizike i hemije. Učenici će prvo 18. juna rešavati test iz srpskog jezika, dan kasnije je test iz matematike, dok je kombinovani test planiran za 20.jun.

Ove godine je izmenjen Pravilnik o bodovanju tako da na testovima učenik može dobiti maksimalno 40 poena (prošle godine je bilo 30) a uspeh u šestom, sedmom i osmom razredu maksmalno donosi 60 poena. Što se tiče broja bodova na završnom ispitu, test iz srpskog i matematike nosi po 13, a kombinovani, umesto dosadašnjih 10 sada će nositi 14 poena.

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *