Svršeni osnovci su danas polagali prvi od tri testa završnog ispita. Polaganje testa iz srpskog jezika je počelo u 9 časova. U osnovnoj školi Dimitrije Tucović u Čajetini, više od osamdeset đaka je rešavalo test.

Prvi učenici su test završili već oko 10.20 i većina je saglasna da je test bio lak. Najviše nedoumca je bilo u vezi pitanja iz pravopisa. Đaci sutra polažu test iz matematike, a u petak sledi kombinovani test.

Ilustracija

Ovde možete pogledati rezultate testa iz srpskog jezika.

Završni ispit ove godine polaže oko 69.000 đaka, a u srednjim školama ima skoro 76.000 mesta. Što se tiče rangiranja, uspeh od šestog do osmog razreda donosi maksimalno 70 bodova(, a završni ispit još tridest (po 10 bodova za svaki test) tako da je maksimalan broj bodova koje đak može imati 100.

Od prošle godine uveden je prag od 50 bodova, koliko maturanti moraju da imaju da bi upisali četvorogodišnju školu. Ukoliko imaju manje bodova, moraju da upišu trogodišnju srednju školu.

Preliminarne rezultate završnog ispita škole će objaviti 18. juna, nakon toga sledi period za žalbe učenika, tako da će konačni rezultati biti objavljeni 23. juna.

Po objavljivanju konačnih rezultata sledi predaja liste želja, a raspored učenika po školama biće objavljen 3. jula, dok je 4. i 5. jula predviđeno da se obavi upis učenika u srednje škole.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *