U petak 9.maja u sali Narodne biblioteke Ljubiša R. Đenić u Čajetini, profesorka Milica Novković je održala predavanje na temu „Vaspitanjem bez kazne i bez nagrade do smanjenja nasilja u porodici, vrtiću i školi“. Gospođe Novković je svoja istraživanja pretočila i knjigu Porodični bukvar.

porodicni-bukvar1

Predavanju su prisustvovali uglavno zainteresovani roditelji i prosvetni radnici. U nešto manje od dva sata, gospođa Novković je govorila o problemima modernog obrazovanja. Ona je oštro kritikovala postojeći sistem vaspitanja dece pomoću “štapa i šargarepe” koji stvara pohlepnu decu. S druge strane profesorka Novković je govorila kako je u Srbiji nepravedno zapostavljeno delo Petra Savića koji je 1932.godine napisao knjigu “Nova škola”. On je školu video kao školu bez slabih ocena, neuspeha, tj školu u kojoj se postiže i beleži samo uspeh. Ova škola bi bila škola bez prozivanja, prisile tj. škola bez straha…

Gospođa Novković je moderno vaspitanje nazvala “plišanim vaspitanjem” koje je zamenilo tradicionalno autoritativno vaspitanje u kome su deca imala jasne granice. Tradicionalno vaspitanje je bilo zasnovano na strahu od kazne, dok je ko “plišanog vaspitanja” kazna zamenjena šargarepom.

Na ovaj način je između rada i deteta umetnut interes čime su uloge u vaspitanju izmenjene jer roditelj počinje da potkupljuje svoje dete. Sledeća faza je bila očekivana, deca počinju da uslovljavaju roditelje jer je to put do ostvarenja njihovih želja. Na ovaj način roditelji gube bitku a dete postaje gospodar porodice…

Kako bi se procesi lakše razumeli profesorka Novković je na jednoj interesantnoj šemi objasnila sve odnose koji se razvijaju između dece i roditelja. Pristutni su mogli da vide vezu između ljutnje, pohlepe, prezaštićenosti, verbalizma,..

porodicni-bukvar2

Ovde možete pogledati celo predavanje gospođe Novkovič

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *