Manastir Dubrava danas obeležava krsnu slavu Svetog Vasilija Ostroškog. Ovaj manstir je obnovljen početkom XXI veka. Zasluge za obnovu najviše pripada hilandarskom monahu Danilu, koji, došavši ovde iz Studenice, nije žalio ličnog truda i odricanja da ceo zaboravljeni kraj oživi i što više dobrih ljudi uključi u obnavljanje svetinje.

Izvor: www.vizijadanas.com
Izvor: www.vizijadanas.com

Za početak je obnovljen jednobrodni hram Svetog Pantelejmona, a zatim na ovom mestu napravljena i nova crkva posvećena Svetom Vasiliju Ostroškom i isposnica Sv. Save na samom vrhu meandra. Meštani sela Dobroselica, u čijem ataru se manastir nalazi nesebično su dali zemlju za gradnju nove crkve. Podignut je konak sa svim pratećim objektima neophodnim za život i rad sestrinstva smeštenog u njemu a pored uređenog izvora Sv. Petke u manastir je dovedena voda. U saradnji s vojskom kroz bespuće je tada prokopano devet kilometara puta podno Tornika, dovedena voda…

Put Uvac - Stublo - Dubrava
Put Uvac – Stublo – Dubrava

U međuvremenu opština Čajetina je donela odluku da se put koji je vojska devedesetih godina izgradila rekonstruiše. U program infrastrukturnih radova je uključena rekonstrukcija makadamskog puta od sela stublo do manastira Dubrava.

dubravaput

Opština Čajetine je za ove radove opredelila milion dinara kako bi se posetiocima olakšao pristup manastiru Dubrava.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *