U sredu, 14.10.2015. godine održana je druga sednica Eko-odbora u okviru Međunarodnog projekta Eko-škole u Osnovnoj školi „Dimitrije Tucović“ u Čajetini. Na ovoj sednici usvojena je proširena lista članova Eko-odbora za ovu školsku godinu, i Program zaštite životne sredine. Takođe su predstavljeni obeleženi ekomotivisani datumi.

eko-odbor-cajetina15-6

Iako je školska godina tek počela, i samo je prošlo mesec i po dana, vredni ekolozi su već sproveli niz aktivnosti. Obeležen je Svetski dan čistih planina. U njegovom obeležavanju su učestvovali: Planinarska sekcija Osnovne škole „Dimitrije Tucović“, Ekološka sekcija, lokalni mediji, KJP „Zlatibor“ iz Čajetine, dečiji vrtić „Radost“, nizom ekoloških aktivnosti: čišćenjem terena oko škole, šetnjom ka lokalnom kupalištu u Mušvetama i čišćenjem okoline, radionicama učenika sedmog razreda članova Ekološke sekcije i dece iz vrtića, a zajednički radovi su izloženi u holu vrtića.Takođe, obeležen je i Svetski dan turizma predavnjem u prostorijama škole, u realizaciji Vladimira Živanovića, predstavnika Turističke organizacije „Zlatibor“, koji je učenicima predstavio lepote Zlatibora, ističući značaj ekologije u očuvanju tih lepota.Obeležen je i Svetski dan zaštite životinja, a učenicima je predavanje održao Dubravko Gudurić iz veterinarske stanice u Mačkatu. Predavanje učenicima nižih razreda održao je i Bore Piščević, planinarski vodič.

eko-odbor15-6

Mr Zorica Milosavljević, profesorka biologije i koordinatorka projekta u ovoj školi istakla je da se obeležavanjem ovih datuma vidi snaga i volja svih članova Eko-odbora da ekološke teme zajednički šire kako bismo svi imali čistu i zdravu životnu sredinu.

Za naredni period predviđen je niz aktivnosti koje će se i dalje sprovoditi u saradnji sa lokalnim institucijama, udruženjima i pojedincima, kao bi se promovisalo ekološko zajedništvo.

Sednicu je upotpunilo i jedno veoma zanimljivo predavnje na temu: Efikasno korišćenje ogrevnog drveta u objektima za stanovanje, predavača Đorđa Marića, dipl.inž., iz Regionalne razvojne agencije „Zlatibor“ iz Užica.

Prisutni su imali priliku da se na veoma kreativan i jasan način upoznaju sa efikasnošću drveta koje se u ovim krajevima koristi za ogrev. Sve je počelo fotografijom grada Užica koje se zimi veoma često ne vidi od smoga i čađi. Đorđe Marić je predstavio drvo kao ekološki neutralan materijal, posebnu pažnju obraćajući na vreme koje je najbolje za nabavku drveta za ogrev. Istakao je da je taj period proleće, odnosno najmanje 6 meseci pre grejne sezone. Takođe, napomenuo je da je veoma važno obratiti pažnju na vrstu, tip, starost i efikasnost uređaja za loženje. Prisutni su sa predavačem diskutovali na temu kako pravilno ložiti i izneli svoja zapažanja kakva je toplotna moć drveta.

O predavanju će uskoro biti objavljen opširniji tekst…

Jagoda Jeremić, član Eko-odbora
OŠ „Dimitrije Tucović“ Čajetina
064/174-44-98
jagodajeremic@gmail.com

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *