Danas je održan tradicionalni XII beogradski festival pisaca za decu – Vitezovo proleće. Ovaj festival organizuje književni časopis za decu „Vitez“. Ovo je najveća najveća manifestacija za decu u Srbiji.

vitez2014

U festivalskom programu deci će se predstaviti pisci iz dečjih lektira i čitanki, kao što su Matija Bećković, Dobrica Erić, Krstivoje Ilić, Radomir Andrić, Milovan Vitezović, Raša Popov, Nedeljko Popadić, Miodrag Jakšić, Ljubomir Ćorilić, Slobodan Stanišić, Svetislav Vuković, Rade Đergović i drugi, kako iz naše zemlje tako i iz inostranstva.

U okviru festivala je dodeljeno i 1000 nagrada i diplona najtalentovanijoj deci Srbije, u oblasti književnog i likovnog stvaralaštva. Među nagrađenima za literarne i likovne radove se našlo i deset učenika osnovne škole Milivoje Borović iz Mačkata. Učenice i učenici: Jelena Rosić (4. razred – Mačkat), Jelena Aranđić (4. razred – Mačkat), Bojana Čančović (4. razred – Mačkat), Nemanja Sekulić (4. razred – Mačkat), Danka Kostadinović (3. razred – Šljivovica), Ognjen Brković (3. razred – Šljivovica), Veljko Stanić (3. razred – Šljivovica), Milica Jovanović (3. razred – Tripkova), Natalija Lončar (3. razred – Kriva Reka) i Anđela Gojković (4. razred – Kriva Reka) su za svoje radove dobili diplome i knjige u izdanju časopisa “Vitez”. Zajedno sa učenicima Festival su posetile i učeteljice Vesna Smiljanić, Ana Joksimović, Mira Janković, Ljiljana Andrić i Ružica Jaraković.

vitey2014-2

Organizatori su ove godine uručili i nagradu za životno delo laureatu ovogodišnjeg festivala Ljubomiru Ćoriliću, za izuzetan doprinos u stvaralaštvu za decu, dok su povelje uručene Aleksandru Čotriću, za izuzetan doprinos razvoju aforizma u književnosti za decu, i Radi Đuričin, za izuzetan i dragocen doprinos ulepšavanju sveta deteta.

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *