Juče je u sali Narodne biblioteke Ljubiša R Đenić održan niz manifestacija kojim je obeleženo deset godina od smrti poznatog zlatiborskog pesnika Mihaila Ćupovića. Ovim povodom su biblioteka “Ljubiša R. Đenić”, biblioteka Specijalne bolnice “Čigota” i JP Kulturno – sportski centar Čejetina organizovali dve manifestacije.

cupo14-3

Prvo su učenici osnovnih škola Milivoje Borović (odeljenje Mačkat i odeljenje Šljivovica) i Dimitrije Tucović (odeljenje Zlatibor i odeljenje Čajetina) uzeli učešće u kvizu “Šta znam o Ćupu”

cupo14-2

Školu na Zlatiboru su predstavljali Jelena Đukić, Menča Lojanica i Nikola Mitrović. Ekipu iz Čajetine su predstavljali Nađa Radibratović, David Rosić i Pavle Savičič. Školu iz Mačkata su predstavljale učenice Anđela Gojković, Milica Marić i Tijana Kutlašić, a školu iz Šljivovice su predstavljale učenice Valentina Lučić, Sofija Stanić i Dragica Vojinović.

O odgovorima učenika je odlučivao tročlani žiri u sastavu Dragan Novaković (predsednik), Žarko Božanić i Mirjana Kojović. Prema propozicijama kviza, svaka ekipa je na početku izvukla svoj test sa devet pitanja iz života i stvaralaštva Mihaila Ćupovića. Tačni odgovori su dobijali 5 bodova, a ukoliko je odgovor delimičan žiri je dodeljivao 3 poena.

cupo14-1

Učenici su pokazali zavidno znanje o životu i radu Mihajila Ćupovića, ali je ekipa OŠ Dimitrije Tucović – Zlatibor uspela da stigne do pobede sa ukupno osvojenih 40 poena. Drugo mesto je osvojila ekipa OŠ Milivoje Borović iz Mačkata koja je imala 38 poena, đaci iz Šljivovice su bili treći sa 30 poena, a dva manje su imali mali Čajetinci.

Organizatori su nagradili sve četiri ekipe srazmerno njihovom znanju na kvizu.

Sat vrmena kasnije je održano poetsko veče posvećeno Ćupu na kome je Žarko Božanić masetralno odgirao ulogu Gvozdena iz monodrame “Zemlja”. O Mihailu Ćupoviću je govorio i Slobodan Vučinić.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *