U Domu kulture u Čajetini 26.marta je održana opštinska smotra recitatora. Svoje recitatorske sposobnost je demonstriralo 33 učenika OŠ Dimitrije Tucović, OŠ Milivoje Borović, OŠ Savo Jovanović Sirogojno iz Sirogojna, i Ugostiteljsko-turističke škole u Čajetini.

Prema propozicijama učenici su podeljeni u tri grupe. U kategoriji mlađih osnovaca (od 1. do 4.razreda) se nadmetalo šesnaest učenika. U kategoriji starijih osnovaca (od 5. do 8.razreda) se nadmetalo dvanaest učenika, dok je u kategoriji srednjoškolaca recitovalo pet učenika.

recitatori15-1

Žiri u sastavu Biljana Zdravković (glumica Narodnog pozorišta u Užicu), Valentina Marković – Zlatanović (profesorka srpskog jezika u Medicinskoj školi u Užicu) i Žarko Božanić (KSC Čajetina).

Đaci su se dobro pripremili, a publika je mogla da uživa u stihovima Mike Antića, Nedeljka Popadića, Silvije Plat, Mirjane Ranković – Luković, Olivere Cupаć, Rajko Petrov Nogo, Zaklina “Nina” Suvajac, Desanka Maksimović, Dobrica Erić, Ljubivoje Ršumović, Suzane Krivokapić, Žaka Prevera, Pera Zupca, Matije Bećkovića, Konstantina Simonova…

U kategoriji mlađih osnovaca prvi je nastupio Srđan Gojković učenik prvog razreda koji je recitovao pesmu Svađalica. Potom su recitovali učenici drugog razreda Strahinja Stamatović (Sa rodom sam rasčistio), Uroš Baković (Škola bez nasilja), Jovana Gudurić (Kao mama) i Jovana Radojičić (Zamislite deco). Zatim su nastupili učenici trećeg razreda Vladimir Milosavljević (Rastanak), Andrija Kostadinović (Bruka), Tanja Marković (Vašar u Topoli – Baka na ringišpilu), Iva Đokić (Krvava bajka), Tarik Aslani (Krila) i Veljko Nikolić (Ana). Poslednji su nastupili učenici četvrtog razreda Tamara Trifunović (Vesela balada o plaču), Zorana Drobnjak (Mak u žitu), Ivona Tucović (Zec sa govornom manom), Katarina Mitrović (Stara učiteljica), a Stefan Vuković i Nikolina Pavlović su odrecitovali zajednički pesme “Nije ona jedina na svetu” i  “Nije on jedini na svetu”.

Žiri je doneo odluku da u kategoriji mlađih osnovaca na okružno takmičenje idu:

  • Tanja Marković, učenica trećeg razreda OŠ Savo Jovanović Sirogojno iz Sirogojna
  • Tarik Aslani, učenik trećeg razreda OŠ Dimitrije Tucović Zlatibor

Žarko Božanić je u ime žirija pohvalio Jovanu Gudurić i Zoranu Drobnjak, i ponovio da su nijanse odlučivale o pobednicima.

U kategoriji starijih osnovaca su nastupili Aleksandra Jokić (U jednom danu), Aleksandar Kostadinović (Pseći lavež), Anđela Pašić (Nisam više klinka), Brankica Mihailović (Uspomena), Kristina Škodrić (O čemu pričamo kad šetamo), Dragica Vojinović (Na ocilu), Dragica Ječmenica (Vetrovima unazad), Milan Andžić (Skazaljke ljubavi),  Milena Andžić (Najdraži moj), Marija Bojović (Takva sam, kakva sam), Dragana Stanić (Objavite jednom na velika zvona) i Igor Radovanović (Ako možeš).

Poslednji su nastupili učenici Ugostiteljsko – turističke škole u Čajetini Kristina Marijanović (Rođendanski dar), Mladen Savić (Spiram te sa kože), Irena Račenko (Šta uopšte ostaje posle ljubavi),  Filip Mišić (Bogojavljanje) i Slavko Kostić (Čekaj me).

Žiri je zatim doneo odluku o najboljim recitatorima u kategorijama stariji osnovaci i srednjoškolci. Što se tiče starijih osnovaca žiri je doneo odluku da na okružno takmičenje idu:

  • Igor Radovanović, učenik osmog razreda OŠ Savo Jovanović Sirogojno iz Sirogojna
  • Marija Bojović, učenica osmog razreda OŠ Milivoje Borović iz Mačkata

recitatori15-6

U najužoj konkurenciji su bili Dragana Stanić i Milan Andžić, ali su ponovo odlučivale nijanse. U kategoriji srednjoškolaca žiri je doneo odluku da na okružno takmičenje idu:

  • Filip Mišić, učenik drugog razreda Ugostitetljsko turističke škole u Čajetini
  • Slavko Kostić, učenik četvrtog razreda Ugostitetljsko turističke škole u Čajetini

Okružno takmičenje u recitovanju će se održati u Kosjeriću 7.aprila. Mladim recitatorima koji su učestvovali na opštinskoj smotri recitatora želimo puno uspeha na budućim smotrama recitatora.

Dom kulture se i ove godine pokazao kao dobar domaćin a mladim recitatorima su u pauzi programa podeljena sokovi i čokolade.

Tags:

2 Comments

  1. Prijatno sam se iznenadila kada sam videla da deca čitaju moje pesme iako još uvek nemam izdatu zbirku. Pozdrav za Čajetinu i svu decu koja vole da čitaju – Žaklina Ninna Suvajac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *