U petak, 14.novembra u Maloj sali Specijane bolnice Čigota je predstavljen rad Vukove zadužbine čiji rad su predstavili upravnik Vukove zadužbine mr Ljubomir Milutinović, urednica čitališta Vukove zadužbine Ljiljana Simić i književnik Božidar Pešev.

vuk-zaduzbina14-2

Na početku prisutne je ispred Biblioteke Specijalne bolnice Čigota pozdravila Mirjana Crnčević. Ona je ukratko izložila hronologiju i značaj i uticaj Vukovog dela, sa osvrtom na jubilej 200 godina od objavljivanja Male prostonarodne slavenoserbske pjesnarice i Pismenice serbskoga jezika po govoru prostog naroda pisana koje su prvi put objavljene 1814.godine u Beču.

Mr Ljubomir Milutinović, upravnik Vukove zadužbine je govorio o aktivnostima zadužbine u 2014.godini. On je istakao da je pomoć Ministarstva kulture bila presudna u objavljivanju Vukove prepiske i njegovog dela “Kovčežić za istoriju, jezik i običaje”…

vuk-zaduzbina14-1

Ljiljana Simić je pročitala pesmu o Vuku, Đorđa Sibinovića, i govorila o delovanju i značenju Vukove zadužbine. Zatim je književnik Božidar Pešev publici pročitao nekoliko svojih aforizama i soneta.

Potom su gosti razgovarali sa posetiocima. Predstavljanju Vukove zadužbine su prisustvovali učenici OŠ Dimitrije Tucović i srednje ugostiteljsko turističke škole u pratnji nastavnika.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *