U petak. 30.maja u sali biblioteke Ljubiša R Đenić u Čajetini učenici 7. razreda, i članovi sekcije ruskog jezika OŠ “Dimitrije Tucović” su pripremili poetsko veče posvećeno Mihailu Jurjeviču Ljermontovu. Ova manifestacija je imala humanitarni karakter, budući da su ulaznice zapravo bile dobrovoljni prilozi za nastradale u poplavama.

poetsko-vece-ljermontov1

Poetsko veče je organizovano povodom dvestote godišnjice od rođenja Ljermontova. Ovaj romantičarski pisac i pesnik je bio Puštkonov savremenika, a poznat je kao “pesnik Kavkaza”. Ubijen je u dvoboju u 26 godini, a do tada je napisao roman “Heroj našeg doba”, dramu “Maskarada” i četiri zbirke pesama (tri su objavljene posthumno). Javnosti je postao poznat kada je objavio pesmu “Smrt pesnika” koju je posvetio Puškinu. U trenutku kada je ubijen pisao je roman “Princeza Ligovskaja” u kome je opisao svoju ljubav prema Varvari Lopuhini.

poetsko-vece-ljermontov2

Učenici su čitali stihove Ljermontova na ruskom i srpskom jeziku. Publika je mogla da uživa u stihovima pesama Predskazanje, I mučno i tužno, Živeti hoću, Kraj vrata manastira sveta, Tebi, Rastali smo se, Čarne oči, Balada, Rastanak 2, Romansa, Smrt pesnika, Ja ne bih hteo, Rastanak 1…

Učenice su otpevale i tri romanse na pesme Ljermontova: U teškom trenu životnom, Balada, Izlazim sam na put.

Učenici su zajedno sa nastavnicom ruskog jezika, Anom Nonin Janković, sekciju ruskog jezika OŠ “Dimitrije Tucović” predstavili na najbolji mogući način.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *