U subotu, 27 .januara hol škole „Dimitrije Tucović“ na Zlatiboru je bio mali da primi sve roditelje i prijatelje koji su došli da čestitaju školsku slavu nastavnicima i đacima.

Svečanost je počela molitvom i lomljenjem slavskog kolača. Protojerej David Selaković je čestitao školsku slavu i poučio učenicima da budu dobra deca Svetoga Save, da slušaju roditelje i da budu dobri ljudi kada porastu.

 Prve su u programu nastupile učenice četvrtog razreda Tamara Rnjaković i Sofija Đurović. One su kroz razgovor bake i unuke predstavili značaj Svetog Save za razvoj škola u Srbiji. Njihovi drugari iz petog razreda Lazar Marić, Lara Piplović i Petra Božić su pročitali svoje radove posvećene Svetom Savi.

Pored recitacija, u priredbi su učestvovali školski orkestar i hor koji je na početku programa otpeva “Himna svetom Savi”. U muzičkom delu programa su svoj raskošan talenat predstavile Anđela i Anja Ječmenice. Anđele Ječmenice koja je otpevala pesmu “Mi smo deca neba” uz pratnju učitelja Marka Džamasovića na fruli, dok je Anja Ječmenica uz podršku hora pevala “Sini jarko sunce sa Kosova“ .

Učenici četvrtog razreda Lena Jeremić (pripovedač), Pavle Arsić (monah), Lazar Božović (pauk), Stefan Cikić (vetar), Nikolina Mićić (pčelica) i Kosta Simić (munja) su za ovu priliku izveli igrokaz o pčeli, pauku, vetru, oluji i Svetom Savi.

Dramska sekcija starijih razreda je za ovu priliku pripremila predstavu “Sveti Sava – krsna slava” gde se kroz narodne običaje i tradiciju pokazuje značaj Svetog Save za srpski narod. Posebno su u ulogama dece bili upečatljivi Ana Jeremić, Andrej Jovašević i Aleksandra Ružić, dok je Gavrilo Ječmenica ostvario odličnu epizodu u ulozi Svetog Save. Zanimljivo je pomenuti da su se đaci potrudili kada su u pitanju i audio efekti tako da se u predstavi može čuti zvuk zvona sa Hilandara.

 

U predstavi su igrali Gavrilo Lojanica (Sv. Sava), Milan Vojinović i Magdalena Mićić (domaćin i domaćica), Lazar Marić, Aleksandra Ružić, Ana Jeremić, Andrej Jovašević, Lara Piplović i Ivona Pećinar (deca), Aleksa Marić i Aleksandra Jelić (stari svat i starosvatica), Aleksa Pećinar i Lana Nešić (kum i kuma), Bogdan Kutlešić (sveštenik), Dunja Mišović i Marko Smiljanić (naratori)

Za ovu priliku članovi istorijske sekcije su uz pomoć nastavnice Ane Petronijević pripremili prezentaciju o Hilandaru koja je obiluje fotografijama manastira.

Učenicima su u pripremi programa pomogli učiteljice Nada Kovačević, Nataša Melović Čantrić, Ksenija Bojović i Marija Vulović (nastavnica srpskog jezika), Marko Kutlešić (nastavnik muzičke kulture), Nenad Ivanović (veroučitelj), Ana Vasiljević (nastavnica istorije), Danica Jevtić-Šišović (nastavnica likovne kulture), kao i svi ostali nastavnici i svo školsko osoblje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *