Kako se približava kraj godine, u Dnevnom boravku za decu sa smetnjama u razvoju “Zračak“ u Čajetini su bili veoma zauzeti pripremama za proslavu nove godine. Prethodnih dana su se pravili kolači i uvežbavala priredba jer se očekivao dolazak Deda Mraza.

I tako, u sredu 27.decembra Deda Mraz je stigao u Zračak i mogao je da vidi lepu priredbu, skečeve i recitacije, kao i nekoliko koreografija popularnih pesama. Priredbu su zajednički pripremili korisnici Zračka, učenici starijih razreda OŠ Dimitrije Tucović, kao i volonteri UG Zlatiborski krug. U publici su, pored roditelja i prijatelja, bili predstavnici lokalne samouprave kao i institucija i organizacija koje pružaju podršku radu Dnevnog boravka.

Nakon priredbe korisnicima su uručeni paketići koje su obezbedili Crveni krst iz Čajetine i Zlatiborski krug. Učesnici priredbe su goste poslužili kolačima koje su sami pripremili u okviru kulinarskih radionica koje realizuju sa volonterima. U druženju su podjednako uživali i gosti i domaćini koji su svima zahvalili i poželeli srećnu Novu godinu.

U udruženju Zlatiborski krug, koje je pružalac usluge Dnevnog boravka, ovo je bila prilika da se sumiraju rezultati rada u 2017.godini. Ovo udruženje je tokom 2017.godine organizovalo različite aktivnosti u cilju promocije brige o deci, pre svega deci sa smetnjama u razvoju i u ove aktivnosti su uključene sve relevantne institucije i pojedince sa idejom da kvalitet života u lokalnoj zajednici zavisi od aktivnog učešća svih građana.

U ovoj godini je u Dnevnom boravku “Zračak” uređena i opremljena kinezi sala koju pored korisnika Zračka mogu da koriste i učenici osnovne škole kojima je potrebna vežba sa fizioterapeutom. Ovaj projekat je realizovan uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Ne treba zaboraviti da je ove godine realizovan i projekat Podrška inkluzivnom obrazovanju i obuci za svakodnevni život dece i mladih sa smetnjama u razvoju, u okviru koga je organizovan niz aktivnosti za unapređenje rada Dnevnog boravka. Kroz ovaj projekat su nabavljena sredstva i uređaji iz oblasti asistivne tehnologije za pomoć korisnicima „Zračka“. Ovaj projekat je deo programa prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore, koji finasira Evropska unija a u Srbiji ga sprovode OŠ „Dimitrije Tucović“, Zlatiborski krug i Specijalna škola „Miodrag V. Matić“ iz Užica.

Ne treba zaboraviti da UG Zlatiborski krug posebno radi na razoju volonterskog servisa i volonteri koji su prošli program obuke u okviru ovog projekta su učestvovali i u pripremi i realizaciji Novogodišnje priredbe i zajedno sa korisnicima „Zračka“ su obradovali sve goste kvalitetnim i sadržajnim programom.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *