U Hramu Preobraženja Gospodnjeg na Zlatiboru u petak 15.novembra učenici iz Srpske Crnje, Vojvode Stepe i Zlatibora su pripremili zanimljiv program posvećen životu i delu Patrijarha Pavla.

Program je organizovan na inicijativu bratstva Hrama Preobraženja Gospodnjeg a u saradnji sa veroučiteljem Draganom Stojišinom iz Srpske Crnje. Naime, za učenike osnovnih škola “Đura jakšić” (Srpska Crnja), “4.oktobar” (Vojvoda Stepa) je u to vreme bilo organizovano trodnevno putovanje pod nazivom “Put Patrijarha Pavla”, uz podršku obrazovnih institucija i privrdnika.

Program su otvorili pesmom učenici OŠ Dimitrije Tucović, a zatim su svoj repertoar predstavili gosti iz Srpske Crnje i Vojvode Stepe.

Đaci su uz recitacije, literarne radove i lepe duhovne pesme podsetili prisutne na životni put Patrijarha Pavla kroz niz tekstova o školovanju, monaškom životu, vremenu kada je vodio Raško-prizrensku eprhiju, a zatim i o danima kada je izabran za patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

Gosti iz Srpske Crnje su uručili prigodne poklone zlatiborskim sveštenicima Nenadu Ivanoviću i Davidu Selakoviću.

Učenici iz Srpske Crnje su u zlatiborskom kraju posetili Stopića pećinu, kao i Mokru Goru, a imali su priliku i da se druže sa vršnjacima iz Prijepolja, koji su na Zlatiboru boravili u pratnji veroučitelja Radana Dragutinovića.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *