Danas su u svim osnovnim školama u Srbiji učenici osmih razdreda počeli polaganje završnih ispita. Polaganje ispita iz srpskog jezika je počelo u 10 časova a završeno u 12 časova. Što se tiče opštine Čajetina ove godine završni ispit je polagalo 115 učenika osmog razreda iz OŠ Dimitrije Tucović – Čajetina, OŠ Milivoje Borović – Mačkat i OŠ Savo Jovanović – Sirogojno.

Ove godine se polažu tri testa. Matematika i srpski (maternji) nose po 16 bodova, a kombinovani test osam bodova. Preliminarni rezultati biće objavljeni 20. juna, a konačni 26. juna. Zatim sledi predaja popunjenih lista želja (27. i 28. juna). Učenici će biti raspoređivani po školama od 6. jula počeće , a upis u prvom krugu 7. i 8. jula. Drugi krug traje od 7. do 10. jula.

Pored poena na završnom testu, za upis u srednju školu boduje se i uspeh od 6. do 8. razreda koji nosi maksimalnih 60 poena. Kako prenosi Blic.rs  ministarstvo prosvete ranije je saopštilo da oko 69.530 đaka u junu treba da izađe na završni ispit, a da u srednjim školama ima skoro 78.000 mesta.

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *