Nizom aktivnosti i prenošenjem pozitivnih razmišljanja o zdravlju, u OŠ „Dimitrije Tucović“ u Čajetini, kao i u izdvojenim odeljenjima, obeležen je Svetski dan zdravlja, 7.april, kao tematski dan. Obeležavanje je počelo 6.aprila, javnom tribinom o zdravlju, koja je održana u sali Biblioteke „Ljubiša Đenić“ u Čajetini. Saradnji se rado odazvao Dom zdravlja u Čajetini, čija je doktorka Gordana Bojović, načelnica službe opšte medicine, održala predavanje o ovoj važnoj temi i porazgovarala sa prisutnima, rado odgovarajući na postavljana pitanja. O ličnoj higijeni učenika i zavisnosti od interneta govorila je patronažna sestra Jelena Babić. Da je zdravo i deliti sa drugima, biti human i pomagati, podsetila je Sanja Milosavljević, predstavnica Crvenog krsta u Čajetini. Tribini su prisustvovali učenici, nastavnici i roditelji, sa zajedničkim ciljem unapređenja znanja o zdravlju u doba odrastanja i obrazovanja.

ostucovic-danzravlja16-4

Redovna nastava iz svih predmeta od 1. do 8. razreda bila je prilagođena temi zdravlja, pa su učenici rezličitim aktivnostim obeležili 7.april. Kroz govorne vežbe na časovima srpskog jezika, engleskog, kroz prezentacije na ruskom jeziku, francuskom jeziku, nizom fizičkih aktivnosti, kroz ambijentalnu nastavu u prirodi na časovima geografije, i u mlađim razredima, kroz prezentacije o zdravlju i merenje krvnog pritiska na časovima biologije, na časovima likovne kulture izradom panoa, merenjem i računanjem telesne mase na časovima matematike, posetom srednje škole u Čejetini na času fizike-pravljenje palačinaka i merenje gustine smese, i mnogim drugim aktivnostima, učenici su pokazali veliku kreativnost, ali i svest o tome da je zdravlje najveće bogatstvo koje imaju.

ostucovic-danzravlja16-5

U školi u Čajetini održan je interdisciplinarni čas sekcija, u čijoj su realizaciji učestvovale Ekološka, Recitatorska, Likovna, Ruska i Engleska sekcija. Učenici su sa svojim nastavnicima pripremili prigodan program, a času su, pored nastavnika i učenika, prisustvovali i roditelji. Članovi recitatorske sekcije su govorili misli i tekstove o zdravlju, dok se Ekološka sekcija predstavila kroz dve prezentacije, o bolestima modernog doba i zdravlju. Ruska sekcija je predstavila zdrave načine života na primeru Fjodora Konjuhova, a Likovna i Engleska sekcija su pravile pano na temu o zdravlju, i bedževe sa porukama na engleskom jeziku, koji su podeljeni prisutnima.

ostucovic-danzravlja16-1

Održani su i ugledni časovi. Biologija – hemija – Prava na informisanost i učešće javnosti u donošenju odluka u vezi zaštite životne sredine ( uticaj istraživanja i eksploatacije rude nikla na životnu sredinu i zdravlje ljudi- debata). – Francuski jezik biologija, hemija- interdisciplinarna nastava- Istraživački rad Luja Pastera. Učenicima će biti dostupan pano sa radovima o Pasteru kao i prezentacija i film o njegovom životu i radu.

Na času Francuske sekcije na Zlatiboru prisustvovao je roditelj-medicinski radnik koji je govorio o pravilnom držanju tela, skeletnom sistemu i značaju fizičke aktivnosti, dok je na času biologije u školi u Čajetini prisustvovala medicinska sestra-roditelj, koja je obučavala decu da mere krvni pritisak. Novinarsko-literarna sekcija je sprovela anketu o zdravim navikama učenika. U okviru nastave biologije održana je čajanka i razgovor o zdravom i lekovitom bilju.

U mlađim razredima učenici su pešačili do Mušveta i po predelima Zlatibora, realizovali dečiju predstavu za decu iz vrtića i pravili panoe o zdravlju. U realizaciju su se uključile Ribolovačka, Planinarska, Likovna i sekcija Dečije igre.

U školi u Jablanici, pored redone nastave i vannastavnih aktivnosti, realizovan je i pešački izlet do crkve u Donjoj Jablanici.

Sportisti škole su odigrali fudbalske i odbojkaške utakmice.

U saradnji sa Crvenim krstom i Domom zdravlja održano je predavnje za učenike mlađih razreda u Čajetini o značaju fizičke aktivnosti, zaštiti od sunčevog zračenja i zaštiti od krpelja. Devojčice šestog razreda su prisustvovale radionici o ličnoj higijeni u pubertetu koju je vodila Aleksandra Šuljagić iz DNA Global group.

Ovim tematskim danom poslata je jasna poruka da je zdravlje nezamenjivo, da o njemu moramo brinuti svakodnevno, uporno i strpljivo, da je naše zdravlje jedinstveno merilo naše sreće i uspeha. Osnovna škola je mesto odakle deca odlaze dalje svojim putem formirajući svoju ličnost. Na toj početnoj stanici potrebno je dobiti znanja koja će im koristiti. Saradnjom sa relevantnim isntiticijama koje brinu o zdravlju i danom «otvorenih vrata» za roditelje postignut je cilj organzovanja tematskog dana. Iz škole poručuju: «Zdravlje nije sve, ali bez zdravlja sve je ništa!»

Jagoda Jeremić, prof. srpskog jezika i književnosti

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *