U petak, 5.juna u sali biblioteke Ljubiša R. Đenić u Čajetini je održan prvi ekološki kviz za učenike starijih razreda osnovnih škola sa teritorije opštine Čajetina. Kviz je organizovan u okviru projekta Eko-škola OŠ Milivoje Borović.

eko-kviz15-4

U sedam igara se nadmetalo pet ekipa i to po dve iz OŠ Dimitrije Tucović (Zlatibor i Čajetina) i OŠ Milivoje Borović (Šljivovica i Mačkat) i jedna iz OŠ Savo Jovanović – Sirogojno (Sirogojno).

  • Ekipa 1 – Šljivovica – Tijana Stanić, Nevenka Milosavljević i Milica Zorzić (nastavnica Milica Šukilović)
  • Ekipa 2 – Čajetina – Nikolina Radojević, Vesna Maksimović i Tamara Tošić (nastavnica Zorica Milosavljević)
  • Ekipa 3 – Zlatibor – Marija Dukić, Mihajlo Lojanica i Filip Nikolić (nastavnica Snežana Tučić)
  • Ekipa 4 – Sirogojno – Darko Jovanović, Nemanja Stamatović i Andrijana Kovčić (aastavnica Ljiljana Pavlović)
  • Ekipa 5 – Mačkat – Anđela Melović, Aleksandra Virić i Nevena Baković (nastavnica Milica Šukilović)

Ekipe su se nadmetale u sedam igra a njihovo znanje je ocenjivao stručni žiri u sastavu Dragica Sekulić, biolog, predsednica žirija, Danka Spasenić, inzenjer zaštite životne sredine i Ljilja Rakić, bibliotekar.

U prvoj igri, ekipe su trebale da daju tačne odgovore na 25 pitanja koja su podeljena u pet grupa. Ovde su najbolje znanje pokazali takmičari iz ekipe Sirogojno koji su osvojili 12 poena, ekipe Zlatibor i Šljivivca su imale po devet, a po osam bodova su osvojile ekipe Čajetina i Mačkat.

eko-kviz15-3

U drugoj igri ekipe su od ponuđenih slova trebale da za dva minuta sastave najdužu reč. Ovde su najbolje znanje pokazale ekipe Čajetina i Mačkat koje su osvojile maksimalnih pet bodova, dok su ostale ekipe imale kraće reči i osvojile su po tri boda. Ekipa iz Sirogojna je i nakon ove igre ostala u vođstvu sa 15 poena, dok su ekipe Čajetina i Mačkat sa po 13 poena delile drugo mesto, a ekipe Šljivovica i Zlatibor su bile treće sa po 12 poena.

Kako su propozicije nalagale da posle druge igre jedna ekipa ispada iz daljeg takmičenja ekipe Šljivovica i Zlatibor su nastavile takmičenje u baražu gde je ekipa Šljivovica uspela u trećoj rundi da izbori ostanak u takmičenju.

U trećoj igri ekipe su trebale da pogode tačan pojam. Kapiten ekipe je trebalo da asocira svoje saigrače da pogode tačan pojam. U ovoj igri su sve ekipe zabeležile maksimalan broj bodova, a đaci iz Sirogojna su i dalje bili prvi sa 20 poena.

eko-kviz15-5

U četvrtoj igri ekipe su se okušale u asocijacijama. Sirogojno je za protivnika dobilo ekipu Čajetine, dok su u drugom meču snage odmerile ekipe Šljivovice i Mačkata. Ekipa Čajetina je uspela da otvori prvu kolonu u igri ali je ekipa iz Sirogojna uspela prva da stigne do konačkog rešenja i da odnese pobedu u ovoj igri. U drugom meču Šljivovica je prva došla do bodova kada je otkrila prvu kolonu, ali je ekipa Mačkata vezano otvorila ostale tri kolone i konačno rešenje.

Poredak je ostao nepromenjen, prvo mesto je imala ekipa Sirogojno sa 41 poenom, na drugom mestu je bila ekipa Mačkat sa 36, treće mesto je zauzela ekipa Čajetine sa 21 bodom. Na četvrtom mestu je bila ekipa Šljivovica sa 20 bodova koja je ispala iz daljeg takmičenja.

U petoj igri preostale ekipe su morale da formiraju reciklažni ciklus od zadatih elemenata. Ovde su sve ekipe ostale bez bodova.

U šestoj igri su ekipe imale da odgovore na pet vezanih pitanja. U ovoj igri su najbolji bili takmičari iz ekipe Mačkat koji su osvojili 12 poena, dok su Čajetina i Sirogojno imali po devet poena. U generalnom plasmanu Mačkat je smanjio vođstvo Sirogojna na samo dva poena, i o pobedniku je odlučivala poslednja sedma igra.

Ovde je zadatak bio da se matematički izračuna količina smeća koju za 60 dana proizvedu četvoročlana, petočlana i šestočlana porodica. Sve ekipe su pokazale odlično matematičko znanje i osvojile su maksimalan broj poena.

Tako da je na kraju ekipa Sirogojno odnela pobedu sa 55 poena, ekipa Mačkat je bila druga sa 53, a Čajetina treća sa 35 poena.

eko-kviz15-2

Sponzor kviza je bila škola skijanja Profesional 2013 koja je nagradila članove prvoplasirane ekipe sa po pet časova skijanja, članovi drugoplasirane ekipe su dobili po pet časova plivanja, a trećeplasirana ekipa je dobila školu rolera.

Organizatori su dodelili i zahvalnice osnovnim školama Dimitrije Tucović, Miloje Borović i Savo Jovanović Sirogojno na učešću u kvizu, kao i biblioteci Ljubiša R Đenić koja je ustupila prostor za ovo zanimljivo takmičenje.

eko-kviz15-1

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *