Predstavnici Zajedničkog tehničkog sekretarijata za podršku programima prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore, u petak, 22. decembra, posetili su članove projektnog tima u Čajetini, gde se realizuje projekat Podrška inkluzivnom obrazovanju i obuci za svakodnevni život dece i mladih sa smetnjama u razvoju, koji finansira Evropska unija.

Projekat, pod sloganom Obrazovanje bez granica, u Srbiji sprovodi osnovna škola „Dimitrije Tucović“ u saradnji sa Udruženjem građana Zlatiborski krug iz Čajetine i Specijalnom školom „Miodrag V, Matić“ iz Užica. U Crnoj Gori, realizator projekta je „Dnevni centar za decu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju Pljevlja“, u saradnji sa Centrom za decu i mlade sa smetnjama iz Berana, srednjom školom „Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja i Udruženjem roditelja dece sa smetnjama „Zrak nade“.

Gosti su posetili Centar za asistivnu tehnologiju, opremljen i pokrenut u okviru projekta i Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju „Zračak“, koji su smešteni u osnovnoj školi u Čajetini.

Direktorka škole, Milka Vasiljević, koja je menadžer projekta u Srbiji, predstavila je do sada realizovane aktivnosti i nabavljenu opremu i najavila aktivnosti koje će se realizovati do kraja projekta. Predstavljene su ideje koje će omogućiti održivost projekta i buduće funckionisanje Centra za asistivnu tehnoliju, kao i širu primenu i korišćenje sredstava i opreme u drugim školama i od strane pojedinaca kojima je potrebna takva vrsta podrške.

Miljana Matović i Živko Kolašinac iz Zajedničkog tehničkog sekretarijata za podršku programima prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore su u razgovoru sa članovima projektnog tima izneli korisne savete vezane za završetak projekta.

Ova poseta je realizovana kao deo redovnog programa praćenja realizacije projekata koji se sprovode u okviru prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore, a koje finansira Evropska unija. Projekat je započet u oktobru 2016. i traje do sredine januara 2018. godine.

Vesna Belčević, program asistent
Osnovna škola “Dimitrije Tucović”
Čajetina

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *