Predstavnici Delegacije Evropske unije u Srbiji i Zajedničkog tehničkog sekretarijata za podršku programima prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore, u četvrtak, 9. februara, posetili su članove projektnog tima u Čajetini, gde se realizuje projekat Podrška inkluzivnom obrazovanju i obuci za svakodnevni život dece i mladih sa smetnjama u razvoju, koji finansira Evropska unija.

Projekat, pod sloganom Obrazovanje bez granica, u Srbiji sprovodi osnovna škola „Dimitrije Tucović“ “ u saradnji sa Udruženjem građana Zlatiborski krug iz Čajetine i Specijalnom školom „Miodrag V, Matić“ iz Užica. U Crnoj Gori, realizator projekta je „Dnevni centar za decu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju Pljevlja“, u saradnji sa Centrom za decu i mlade sa smetnjama iz Berana, srednjom školom „Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja i Udruženjem roditelja dece sa smetnjama „Zrak nade“.

Predstavnik Delegacije EU, Džordž Papagianis (George Papagiannis) i Živko Kolašinac, ispred Zajedničkog tehničkog sekretarijata, upoznati su sa realizovanim aktivnostima i dosadašnjim tokom projekta.

Prema rečima Milke Vasiljević, direktorke škole i menadžera projekta u Srbiji, sve planirane aktivnosti za prva četiri meseca trajanja projekta su uspešno realizovane. Gostima su predstavljeni dosadašnji efekti projektnih aktivnosti i medijske promocije u lokalnoj zajednici i šire.

Zorica Milosavljević, predsednica udruženja Zlatiborski krug, naglasila je da su u razgovoru dobijene korisne informacije vezane za predstojeće aktivnosti i procedure u vezi sa pravilima za korisnike sredstava iz programa prekogranične saradnje.

Gostima su predstavljene planirane aktivnosti za naredni period, a članovi projektnog tima su izrazili veru da će se i nastavak projekta odvijati uspešno.

Trenutno se radi na nabavci opreme za Centre za asisitivnu tehnologiju koji će se pokrenuti u Čajetini i Užicu, prema izveštaju eksperta nakon sprovedene procene kapaciteta i potreba korisnika.

Najavljena je i obuka nastavnika, stručnjaka, roditelja i dece za primenu pomoćnih tehnologija koja će doprineti poboljšavanju kvaliteta života dece sa posebnim obrazovnim potrebama, pošto će tehnologije biti korišćene u svakodnevnom životu, kako bi obezbedile jednake prilike i mogućnosti za obrazovanje i razvoj veština i bolja obrazovna postignuća.  Projekat je započet u oktobru 2016. godine i traje 15 meseci.

Vesna Belčević, program asistent

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *