U četvrtak, 25.decembra 2014.godine u Osnovnoj školi u Čajetini održana je treća sednica Eko-odbora u okviru programa Eko-škole, u koji se ova škola uključila u septembru 2013.godine.

O uspehu i vidljivim rezultatima rada svedoči i zelena zastava, kao i sertifikat o statusu eko-škole koji je, direktorki škole, gospođi Milki Vasiljević i koordinatorki Eko-škole, mr Zorici Milosavljević, uručen 12.decembra u Beogradu. Ovim je Osnovna škola „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine ušla u red međunarodnih eko-škola čime joj je otvorena mogućnost za saradnju sa istim u oblasti ekologije.

sednica--Eko-odbor

Direktorka škole Milka Vasiljević je prisutnim članovima Eko-odbora na trećoj sednici prenela utiske sa dodele sertifikata. Istakla je da su kolege iz drugih škola i predškolskih ustanova, kao i predstavnici ministarstava, stručnjaci iz oblasti ekologije veoma pozitivno ocenili ekološki rad škole u Čajetini. Posebnu pohvalu škola je dobila za uključenost velikog broja članova Eko-odbora iz različitih institucija i organizacija iz lokalne zajednice, koje okuplja kao relevantna ustnova, čime se postiže integracija znanja i iskustava.

Mr Zorica Milosavljević je prezentovala četvoromesečni rad u tekućoj školskoj godini. Najznačajnije aktivnosti su obuka o primarnoj selekciji otpada, koju su prošli učenici, roditelji, deca u vrtiću, zaposleni u vrtiću, i raspisivanje dva značajna konkursa.

nagradjeni-Eko-poruke

Cilj ovakve obuke je kružno prenošenje znanja u kome su članovi Ekološke sekcije uz pomoć nastavnice Zorice Milosavljević drugima isticali značaj sortiranja otpada.

U prethodnom periodu rapisana su dva konkursa: za izradu originalnog ukrasa od otpadnog materijala i za najkreativniju poruku na temu „Primarna selekcija otpada“. Ukupno je nagrađeno 18 učenika (na prvom konkursu 12, na drugom 6 učenika). Radovi od otpadnog materijala su izloženi u holu škole na Zlatiboru i u Čajetini na jelki koja je posađena sa busenom. Nagrade za vredne učenike obezbedili su Udruženje građana „Zlatiborski krug“ iz Čajetine i Udruženje građana „Ekološko udruženje Zlatni bor“ iz Čajetine, a slatkiše je obezbedio preduzetnik član Eko-odbora gospodin Rajko Pelverović.

Osnovna škola „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine planira mnogobrojne aktivnosti za naredni period. Cilj je usvajanje i unapređenje ekološkog ponašanja kao trajnog modela obrazovanja i vaspitanja, koje ustanove, nosioci zelene zastave i sertifikata o statusu eko-škole, aktivno sprovode, okupljajući oko sebe relevantne institucije i organizacije iz lokalne zajednice.

Jagoda Jeremić,
Član Eko-odbora
OŠ „Dimitrije Tucović“ Čajetina

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *