U utorak, 7.4.2015.godine u Osnovnoj školi „Dimitrije Tucović“ u Čajetini, održana je četvrta sednica Eko-odbora. Sednici je prisustvovao veliki broj članova, a razgovaralo se o realizovanim aktivnostima i onima koje će biti sprovedene u budućem periodu.

U periodu između treće i četvrte sednice Eko-odbora realizovane su sledeće aktivnosti:

– Realizovana je obuka o primarnoj selekciji otpada u nižim razredima u školi. Obuci su prisustvovali i učitelji. Obuku je realizovala mr Zorica Milosavljević, profesorka biologije.

Eko-odbor15-3

– Raspisana su dva konkursa.

  • Prvi je raspisala kompanija Tetra Pak, a zahtevi konkursa su da učenici naprave kreativne radove od upotrebljene Tatra Pak ambalaže, ili da napišu članak na temu „Životni ciklus Tetra Pak ambalaže“. Učenici na različitim časovima izrađuju predmete i pišu tekstove. Mr Zorica Milosavljević je napomenula da su deca prilično stimulisana i da aktivno rade.
  • Drugi konkurs raspisala je škola „Dimitrije Tucović“. U pitanju je likovno-literarni konkurs na temu „Očuvanje planete Zemlje“, a najbolji radovi biće nagrađeni prilikom obeležavanja Dana planete Zemlje.

– Kako bi se širila ekološka svest koju promoviše škola kao relevantna institucija održana je obuka o primarnoj selekciji otpada za penzionere u Klubu penzionera u Čajetini. Obuci je prisustvovao veliki broj penzionera. Obuku je realizovala mr Zorica Milosavljević. Nakon toga, predsatvljen je i rad Eko-škole u OŠ „Dimitrije Tucović“ u Čajetini. Rad je predstavila Jagoda Jeremić, član Eko-odbora.

– Planom Eko-škole predviđena je saradnja sa osnovnim školama na teritoriji opštine Čajetina. Prvi korak u realizaciji bila je poseta Osnovnoj školi „Milivoje Borović“ u Mačkatu. Školu su, u ime članova Eko-odbora OŠ „Dimitrije Tucović“, posetile direktorka Milka Vasiljević, koordinatorka Eko-škole mr Zorica Milosavljević i član Eko-odbora Jagoda Jeremić. Mr Zorica Milosavljević je predstavila realizovane aktivnosti. OŠ „Milivoje Borović“ u Mačkatu se od ove godine uključila u međunarodni program Eko-škole, i planirano je pokretanje elektronskog ekološkog časopisa, pa je prisutnima upućen poziv da šalju radove učenika, u oblasti ekologije. Takođe je bilo značajno i prisustvo direktorke OŠ „Savo Jovanović Sirogojno“ u Sirogojnu, jer je dogovoreno da se održi ekološko opštinsko takmičenje krajem školske godine.

Eko-odbor15-2

– Osnovna škola „Dimitrije Tucović „ u Čajetini tradicionalno se priključila akciji „Sat za našu planetu“, već drugu godinu zaredom. Nešto više o akciji rekla je nastavnica srpskog jezika Jagoda Jeremić. Skroman program pripremili su članovi Ekološke sekcije, Recitatorske sekcije, Sekcije engleskog jezika i hora, a čuli su se i zvuci gitare i poznate melodije koje je na sintisajzeru izveo učenik trećeg razreda.

– Izrađen je liflet o radu Eko-škole, koji su prisutni imali priliku da pogledaju. Njegovo štamanje omogućilo je Udruženje građana „Ekološko udruženje Zlatni bor“, čija je predsednica dr Zora Vermezović, pedijatar.

Za naredni period predviđeno je obeležavanje Dana planete Zemlje, poseta regionalnoj deponiji „Duboko“ i akcija uređenja Čajetine i Zlatibora u saradnji sa KJP „Zlatibor“.

Značajno je što je škola ostavrila sardnju sa svim institucijama i udruženjima na teritoriji Opštine, a od skoro joj podršku u ekološkom radu pruža i RRA iz Užica.

Kao primer dobre saradnje sa drugim ekološki zainetresovanim akterima, organizovano je predavanje povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja, 7.aprila, koje su realizovali lekari pripravnici Doma zdravlja u Čajetini, Mrija Knežević i Dragi Kuzeljević, inače bivši učenici škole u Čajetini. Predavanje se odnosilo na zdrave životne navike-hranu, prevntivne preglede, štetnost duvanskog dima, aerozagađenje, bolest prljavih ruku.

Učenici i zaposleni, uz saradnju i podršku predstavnika lokalnih udruženja i značajnih institucija, nastavljaju svoje ekološke korake, potvrđujući da su sertifikat Međunarodne eko-škole i zelena zastava stigli na pravu adresu.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *