Osnovna škola Milivoje Borović iz Mačkata je u ponedeljak, 20.aprila organizovala sajam srednjih škola. Učenicima 8.razreda i njihovim roditeljima su se predstavile Turističko ugostiteljska škola iz Čajetine, kao i srednje tehnička škola “Radoje Ljubičić”, “Tehnička škola”, “Medicinska škola”, “Ekonomska škola” i “Umetnička škola” iz Užica.

mackat-sajam-skola15-7

Sve prisutne je na početku pozdravio Ivan Ivanović, direktor OŠ Milivoje Borović. On je poželeo dobrodošlicu kako kolegama iz srednjih škola, tako i učenicima i roditeljima.

Predstavnici škola su pripremili interaktivne prezentacije, promotivne filmove, a o školama su govorili profesori i njihovi učenici. Profesori su govorili o obrazovnim profilima koje škole nude, kao i mogućnostima zapošljavana i nastavka školovanja. Treba pomenuti da je ove godine bilo dosta reči o trogodišnjim obrazovnim profilima koji su nepohodni u proizvodnim i uslužnim delatnostima.

Prva se predstavila Turističko ugostiteljska škola iz Čajetine. Profesorka Jelena Marić je govorila o obrazovnim profilima Turističko ugostiteljske škole. Ona je istakla da će škola po prvi put upisati odeljenje smera finansijski administrator, tako da će se u školskoj 2015/2016 godini upisivati turistički i kulinarski tehničari i finansijski administratori. Potom su se predstavile srednje škole iz Užica. Tehničke škole su isticale praktičan rad, i dobre mogućnosti za zapošljavanje. Predstavnici Medicinske škole su govorili o humanosti i odgovornosti zdravstvenog poziva. Ekonomsku školu su ovom prilikom predstavile učenice, koje su jednostavnim rečima opisale smerove a najviše su govorile o praktičnom radu u simuliranim preduzećima. S druge strane, profesori Umetničke škole su govorili o razvoju i negovanju kreativnosti đaka.

mackat-sajam-skola15-9

Posle predavanja, roditelji i učenici su mogli da dobiju detaljne informacije na štandovima. Sve škole su pripremile i flajere i prospekte kako bi što bolje informisali buduće đake. Učenici “Tehnička škola” iz Užica su predstavili lego robota koji sortira kuglice, a predstavili su i hidrauličnu ruku. Učenici Medicinske škole su ovom prilikom prisutnima merili krvni pritisak.

mackat-sajam-skola15-6

 Umetnička škola se predstavila po prvi put, brojnim likovnim i vajarskim radovima učenika.

Sve škole će u narednom periodu organizovati dane otvorenih vrata, kako bi osmaci i roditelji mogli da posete škole i uvere se kako u kvalitet nastave i tako i same uslove školovanja. Zanimljivo je pomenuti da su predstavnici škola govorili dosta i o vannastavnim aktivnostima koje se realizuju.

Mora se reći da je interesovanje za sajam bilo veliko i da je manifestaciji prisustvovao veliki broj učenika i roditelja, ne samo iz Mačkata već i iz Sirogojna i Šljivovice.

Roditeljima i učenicima sada predstoji težak zadatak, donošenje odluke o daljem školovanju.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *