U utorak, 13.septembra 2016.godine održana je prva sednica Saveta roditelja u školskoj 2016/2017, na kojoj je usvojen pravilnik o radu Saveta roditelja.

Za predsednika Saveta roditelja je izabran Canko Paunović, a za njegovog zamenika Samir Aslani, dok je za člana tima za Školsko razvojno planiranje izabrana je Jelena Pantović.

savet-roditelja1a

Članovima Saveta roditelja je predstavljen izveštaj o radu Škole u 2015/2016.godini kao i plan rada za tekuću školsku godinu, kao i Školski program za naredne četiri godine. Ono što sve može da raduje je podatak da su učenici osmog razreda OŠ Dimitrije Tucović pokazali nadprosečno znanje na završnom ispitu, i da je su đaci imali zapažene rezultate na takmičenjima.

Savet roditelja se saglasio sa planom rekreativnu nastavu mlađih razreda koja će ove godine biti organizovana po razredima tako da su određene četiri destinacije. Nastava u prirodi za prvi razred će biti organizovana na Tari, za drugi u Vrnjačkoj Banji, za treći u Aranđelovcu i za četvrti u Soko Banji. Planom su predviđeni i izleti za mlađe razrede, pa će učenici prvog razreda posetiti Sirogojno, drugog Mokru Goru, trećeg Potpećku pećinu i Užice, a četvrtog Uvac i Zlatar.

Što se tiče eksurzija za učenike starijih razreda usvojen je plan da učenici petog razreda posete Jagodinu, Svilajnac i Resavsku pećinu. Za učenike šestog razreda je planiran obilazak Topole i Kragujevca, dok će sedmaci posetiti Niš, Žiču i Lazaricu. Osmi razred će posetiti Valjevo, Novi Sad i Beograd.

Na sednici je doneta i odluka da se za osiguranje učenika izdvoji po 200 dinara, i da se po ovom osnovu uskoro oglasi javna nabavka.

Članovi Saveta roditelja su obavešteni da je izrađen plan rekonstrukcije školske kuhinje u Čajetini i da je počeo sa radom produženi boravak za učenike prvog i drugog razreda. Organizovane su dve grupe za produženi boravak u Čajetini i na Zlatiboru, a do sada su se za produženi boravak prijavila 42 učenika.

Na kraju sednice, Canko Paunović je informisao članove Saveta roditelja o aktivnostima koje se sprovode na završetku sportske sale pri školi na Zlatiboru. On je dobio obaveštenje od predstavnika Ministarstva prosvete da su sredstva za završetak radova na Sportskoj sali na Zlatiboru planirana u okviru zajma ERDBa i da pošto se radi o međunarodnom tenderu procedura je komplikovanija i duža, tako da se početak radova ne očekuje u 2016.godini.

Roditelji su izneli brojne primedbe na opasnosti u saobraćaju za đake, pošto se trotoari na glavnoj ulici u Čajetini uglavnom koriste za parkiranje vozila i da se u blizini škole nalaze ugostiteljski objekti koji trotoare pored škole u Čajetini koriste kao parkiralište. Slične primedbe su imali i roditelji đaka sa Zlatibora, pa je donet zaključak da se uputi zahtev lokalnoj samoupravi kao i saobraćajnoj policiji da se pooštri kontrola saobraćaja u blizini škola.

Takođe, je iznet i predlog da se od lokalne samouprave zatraži podrška kako bi se organizovale grupe produženog boravka i za učenike trećeg i četvrtog razreda. Roditelji su izneli i predlog da se formira đački fond solidarnosti kako bi se pomoglo đacima slabijeg materijalnog stanja u nabavci školskog pribora.

U nastavku sednice pod tačkom razno predsednik Saveta roditelja Canko Paunović je predložio da se pokrene inicijativa za završetak školske sale za fizičko vaspitanje u školi na Zlatiboru, a bilo je reči o sportskim terenima na Glavici u školi u Čajetini. Raspravljalo se i o ishrani đaka, i saobraćajnim gužvama ispred škola.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *