Министарство просвете је 31.марта донело одлуку да се за време трајања епидемије корона вируса укидају домаћи задаци. Како смо незванично сазнали одлуком је прописано да наставници и учитељи неће смети да задају домаће задатке. Одлука је донета пошто се велики број ђака жалио како их домаћи задаци оптерећују.

Стручне службе у Министарству су разматрале ове приговоре и провером је утврђено да сваког дана дана ђаци домаће задатке раде између 180 и 300 минута. Када се дода и време проведено на часовима (регуларно и на даљину) добија се податак да ђаци дневно у учењу проведу и до 10 сати.

Ђаци су на ову вест реаговали са одушевљењем јер ово значи више слободног времена и могућност да истражују и да се посвете стварима које воле.

“Ово је одлична одлука Министарства, коначно ћу имати више времена за играње игрица и дружење,” рекао је један ученик седмог разреда ОШ “Димитрије Туцовић”.

Наставници су за сада резервисани, и нису желели да коментаришу одлуку министарства. Мишљења су подељена. Неки наставници су огорчени, док су други срећни због ове одлуке.

“Одлука Министарства мени лично одговара, имаћу значајно мање обавеза после наставе. До сада сам сваког дана морала да прегледам задатке и да смишљам нове. Сада ћу моћи да се одморим и да више пажње посветим укућанима”, рекла је једна учитељица.

С друге стране има наставника који сматрају да ће ова одлука негативно утицати на здравље наставника, који ће сада имати знатно више слободног времена.

Стручњаци нису сигурни како ће се ова одлука одразити на знање ученика, и да ли ће бити позитивна или негативна, али су с друге стране родитељи огорчени.

“Министарство је направило катастрофалну грешку. Како ће сада деца кући бити мирна ако немају домаћи. Шта мисле ти у Министарству, сада ми родитељи губимо главни аргумент када покушавамо да будемо ауторитет. Како сада детету да забраним да се игра са телефоном или рачунаром, када нема домаћи.

Министарство је одлуком прописало и казне за наставнике. Тако да ће сваки наставник или учитељ који да деци домаћи задатак бити кажњен са смањењем плате од 10% за први домаћи, а сваки следећи прекршај ће бити санкционисан са 20% смањењем плате.

Наредних дана видеће се какви ће бити ефекти ове контраверзне одлуке.

Аутор

А.Приловић

УКОЛИКО СТЕ ПОВЕРОВАЛИ У ОВУ ВЕСТ МОРАМО ВАС РАЗОЧАРАТИ ОВО ЈЕ БИЛА ПРВОАПРИЛСКА ШАЛА, А ПРИПРЕМИО ЈЕ ПЕТАР ЛЕКИЋ, ЧЛАН НОВИНАРСКЕ СЕКЦИЈЕ ОШ “ДИМИТРИЈЕ ТУЦОВИЋ”

Tags: