Učenici OŠ Dimitrije Tucović iz Čajetine su prošle nedelje učestvovali u međunarodnom ispitivanju čitalačke pismenosti (PIRLS 2021). Istraživanje su organizovali Međunarodna asocijacija za evaluaciju obrazovnih postignuća iz Holandije u saradnji sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Prema pravilima istraživanja testirani su učenici četvrtog razreda, koji su imali zadatak da pročitaju dva teksta a zatim da odgovore na niz pitanja vezana za pročitane tekstove. U testiranju su učestvovali učenici odeljenja IV-3 (Zlatibor) i IV-5 (Jablanica), pod nadzorom Ivana Mitića, pomoćnika direktora i Jelene Žugić, (pedagog). Testiranju je prisustvovala i Danijela Đukić ispred organizatora testiranja. 

Ovo istraživanje se sprovodi u petogodišnjim ciklusima kako bi se utvrdili međunarodni trendovi razvoja čitalačke pismenosti što olakšava kreiranje obrazovnih politika i aktivnosti koje se odnose na čitanje sa razumevanjem. Za testiranje su izabrani učenici četvrtog razreda kako bi se proverilo koliko je razvijena čitalačka pismenost na kraju prvog obrazovnog ciklusa. Cilj istraživanja predstavlja prikupljanje i analiziranje podataka o čitalačkim kompetencijama učenika četvrtog razreda osnovne škole, kao i podataka o porodičnom i školskom kontekstu koji utiču na učenje čitanja.

Izvor: zlatibor.tv

Tags: