Na Zlatiboru je 28.juna otvoreno izdvojeno odeljenje biblioteke Ljubiša R Đenić iz Čajetine. Na početku programa zlatiborski sveštenici su osveštali prostorije biblioteke.

Direktorka biblioteke Ljubiša R Đenić, gospođa Snežana Đenić je pri otvaranju izdvojenog odeljenja se osvrnula na nastanak biblioteka i njihov značaj za razvoj ljudskog društva.

“Tu nit trajanja moramo kao moralnu obavezu moramo preneti na znanje budućim generacijama. Starost biblioteka je velika i doseže do samih početaka istorije civilizacije. O tome svedoče natpisi i ostaci samih biblioteka”, istakla je gospođa Đenić. Ona je podsetila prisutne da se razvoj biblioteka može pratiti od Sumera, preko drevnih Egipćana, srednjevekovnih manastira pa sve do današnjih dana.

Srbija prve biblioteke dobija već 1815.godine ali formalno prva biblioteka je osnovana 1832.godine a zatim počinje formiranje i osnivanje svih ostalih vrsta biblioteka.

“Danas ovom časnom i najdubljeg poštovanja dostojnom svetkovinom i pravimo uvid u u tu složeniju dimenziju trajanja gde znanje i saznanje oblikuju onu vrstu svesti i savesti koji određuju i bolji put naše sudbine pretvarajući ga u moćno sredstvo opstanka i temeljnu odrednicu budućnosti,” zaključila je gospođa Đenić.

Prisutnima se obratio i predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović koji je istakao da nema veće časti od otvaranja jedne ovakve kulturne ustanove. Za Stamatovića otvaranje biblioteke na Zlatiboru predstavlja samo nastavak procesa koji su započeli formiranjem biblioteke u Čajetini.

“Mi smo smo doživeli da otvorimo ovaj ogranak, da se izgradni biblioteka ovde na Zlatiboru i da nastavimo tradiciju. U istoriji jednog naroda najvažnije su biblioteke, istakao je Stamatović

U muzičkom delu programa je publici se predstavio hor Zlatiborska vila pod upravom dirigenta Tijane Vidaković.

Bibiloteka je smeštena u prizemlju zgrade novoizgrađenog omladinsko – kulturnog centra a prostire se na 110 metara kvadratnih. Izdvojeno odeljenje trenutno ima više od 3.500 naslova u pozajmnom odeljenju koje stoje na raspolaganju kako meštanima tako i turistima.

 

 

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *