Juče su u Domu kulture u Čajetini učenii starijih razreda OŠ Dimitrije Tucović pogledali predstavu “Zato što te se plašim“, koja govori o vršnjačkom nasilju i načinima kako da se deca odupru siledžijama.

zato-sto-se-plasim3

U nešto više od 45 minuta đaci smu mogli da vide sve tipične primere vršnjačkog nasilja (vređanje, verbalno maltretiranja, batine, i otimanje novca i stvari). Po završetku predstave deci se obratio prof. dr. Žarko Trebješanin koji je govorio o problemima vršnjačkog nasilja. Potom su đaci zajedno sa glumcima pokušali da razmisle kako se boriti sa vršnjačkim nasiljem.

Među predlozima su bili ignorisanje nasilnika i nereagovanje na njegove provokacije, ili nepružanje otpora…

Đaci su aktivno učestvovali u pronalaženju rešenja za vršnjačno nasilje što može da raduje jer se na taj način podiže svest o problemu.

U predstavi su igrali Milena Nikolić, Dejan Jajčanin i Ivan Jevtović koji je i režirao ovaj komad. Autor teksta, namenski pisanog za kampanju i prilagođenog ciljnoj grupi, je dramaturg Dunja Petrović.

Program se sprovodi u saradnji Ministarstva omladine i sporta, Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu, preduzeća izvođačke umetnosti “Zdrav život” a svoje učešće u realizaciji projekta uzeli su i opština Čajetina i Kulturno sportski centar Čajetina. Predstava je namenjena učenicima viših razreda osnovne i srednje škole.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *