U subotu, 17.oktobra na Ribničkom jezeru je održano takmičenje u pecanju za osnovce. Na takmičenju se nadmetalo više od 50 učenika OŠ Dimitrije Tucović, koji su trebali da za 2 sata upecaju što više ribe.

pecanje15-skola5

Ovo takmičenje je planirano za prošlu subotu ali zbog lošeg vremena je manifestacija odložena za ovu subotu. Oko 9 časova na Ribničko jezero su počeli da pristižu đaci OŠ Dimitrije Tucović u pratnji nastavnika, kao i članovi Udruženja sportskih ribolovaca “Zlatibor”. Sportski ribolovci su i ovom prilikom pružili podršku OŠ Dimitrije Tucović u organizaciji ovog takmičenja. Oni su pripremili prihranu za ribu, a takođe su pomagali mladim ribolovcima u priprema za samo takmičenje. Oko 10 časova sve je bilo spremno za početak, a zvuk pištalje je označio start takmičenja.

pecanje15-skola6

Učenici su za ovo takmičenje bili podeljeni u dve grupe: mlađu (I – IV razred) i stariji (V – VIII razred). U mlađoj kategoriji se nadmetalo 35 đaka, a u starijoj kategoriji 17. Zanimljivo je pomenuti da su devojčice bile u blagoj većini. Treba reći da je ribolovačka sekcija najbrojnija sekcija u OŠ Dimitrije Tucović.

pecanje15-skola7

Mladi ribolovci su imali velike nade, ali riba dugo nije htela da grize. Prvi je ribu uspeo da upeca Savo Božović, učenik IV razreda (izdvojeno odeljenje Zlatibor), a zatim je ribu uspeo da upeca i Đorđe Kostić. Do kraja takmičenja mladi ribari su uspeli da ulove još dve ribe. Među starijim osnovcima ribu je upecao i Đorđe Lojanica, dok je među mlađim osnovcima ribu upecala Anica Radibratović.

pecanje15-skola11

Žiri je zatim izmerio upecane ribe kako bi se odredio pobednik. U kategoriji mlađih osnovaca prvom mesto je pripalo Savu Božoviću koji je upecao klena od 14 cm, a drugo mesto je osvojila Anjica Radibratović koja je upecala “zeku” od 10 cm. U kategoriji starijih osnovaca prvo mesto je pripalo Đorđu Lojanici čija je riba bila veća od ribe Đorđa Kostića koji je osvojio drugo mesto.

pecanje15-skola1

Mladi ribolovci su upecane ribe vratili u Ribničko jezero a zatim je usledila ceremonija dodela pehara najboljima a medalje su dobili svi učesnici ovog takmičenja.

Organizatori su zadovoljni odzivom osnovaca na ovo takmičenje, a ne treba zaboraviti da je ove godine u rubolovačku sekciju upisano 35 novih članova. Učiteljica Nataša Todorović koja rukovodi Ribolovačkom sekcijom je pohvalila saradnju sa udruženjem ribolovaca “Zlatibor” koje je u više navrata podržalo akcije OŠ Dimitrije Tucović.

Predsednik udruženja sportskih ribolovaca “Zlatibor”, Nedeljko Žunić je za medije izjavio da će udruženje pokušati da za 2016.godinu svim mladim ribolovcima obezbedi štap, kapu i majcu kako bi početnici imali sve potrebne rekvizite. Što se tiče saradnje sa OŠ Dimitrije Tucović Žunić je najavio da će se u ovom polugodištu u školi organizovati ribolovačka radionica kako bi se đaci upoznali sa svim tajnama sportskog ribolova.

pecanje15-skola10

Takmičari su bili zadovoljni i veseli, a u ovoj manifestaciji svakako je bilo najvažnije učestvovati. I riba koja je vešto izbegavala udice mladih ribolovaca se na kraju takmičenja pojavila bućkajući i naravno uživajući u obilju hrane. Sledeće takmičenje je zakazano za proleće a do tada ostaje da se pričaju ribolovačke priče…

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *