Osnovna škola Dimitrije Tucović u saradnji sa Udruženjem građana Zlatiborski krug iz Čajetine i Specijalnom školom Miodrag V. Matić iz Užica organizuje od 23. do 26.novembra na Zlatiboru regionalnu konferenciju posvećenu asistivnim tehnologijama u okviru projekta Podrška inkluzivnom obrazovanju i obuci za svakodnevni život dece i mladih sa smetnjama u razvoju koji se sprovodi u okviru programa prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore.

Asistivna tehnologija omogućava inkluzivno obrazovanje visokog kvaliteta, a obuhvata instrumente, aparate, pomagala i uređaje koje učenici sa invaliditetom i učenici sa smetnjama u razvoju koriste, kako bi obavljali zadatke koje inače ne bi mogli da obave. Uz to, asistivna tehnologija obuhvata i informaciono-tehnološke alate-softver uz koji mogu da obavljaju zadatke lakše, brže i bolje.

Planirano je da se u tri dana predstavi analiza stanja u oblasti korišćenja asistivnih tehnologija kako u obrzovnoj i socijalnoj inkluziji dece i mladih sa smetnjama u razvoju. Očekuje se dolazak stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, kao i predstavnika civilnog sektora i javnih institucija.

U okviru ovog projekta u OŠ Dimitrije Tucović je otvoren Asistivni centar koji je opremljen sredstva i uređaje koji će značajno olakšati  obrazovni proces i svakodnevni život deci sa smetnjama u razvoju olakšao.

Projekat finasira Evropska unija, a cilj je unapređenje socijalne inkluzije i kvaliteta života dece i mladih sa smetnjama u razvoju u Srbiji i Crnoj Gori kroz razvijanje saradnje pograničnih oblasti u korišćenju i razmeni ljudskih resursa i informaciono-tehnoloških dostignuća, asistivne tehnologije i vršnjačke podrške.

Krajem decembra 2016.godine, u Čajetini i Užicu je izvršena procena stanja i obrazovnih potreba korisnika Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju “Zračak” i učenika specijalne škole “Miodrag V. Matić”. Proces dijagnostike, uz pomoć specijalnih instrumenata, sprovela je Ines Delcoto (Ines Delzotto), magistar edukacijeske rehabilitacije, koja je specijalizirala asistivnu tehnologiju u Milanu na institutu “Istituto di Ricovero e Cura a Carattere Scientifico S. Maria Nascente”.

Na osnovu izveštaja o proceni korisnika, planirana je nabavka specijalnih pomagala, instrumenata i softvera, za opremanje centara za asistivnu tehnologiju u Užicu i Čajetini. Početkom ove godine je realizovana obuka za nastavnike, roditelje dece sa smetnjama u razvoju i volontere koji se uključuju u rad sa korisnicima.

Prilikom otvaranja Asistivnog centra, svečano je uručena i oprema za partenere u realizaciji projekta, specijalnu školu “Miodrag V. Matić” iz Užica i za Zlatiborski krug koji je pružalac usluge socijalne zaštite Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju u Čajetini. Zorica Vesović, direktorka specijalne škole i Zorica Milosavljević, predsednica Zlatiborskog kruga, izrazile su zahvalnost i zadovoljstvo zbog uspešne realizacije svih planiranih aktivnosti.

Asistivni centar u Čajetini će moći da koriste sva deca kojoj je potrebna podrška u vidu asistivne tehnologije, a opremu će roditelji moći da pozajmljuju kako bi je deca i kući koristila.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *