U ponedeljak, 5.novembra u porstorijama opštine Čajetina podeljeno je 40 auto sedišta za decu rođenu u 2018.godini. Ovu akciju su zajednički sproveli Agencija za bezbednost saobraćaja i Savet za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina.

Agencija za bezbednost saobraćaja je ove godine pokrenula kampanju u kojoj je planirano da se podeli 1.000 auto-sedišta. Mališani u 25 opština širom Srbije će na ovaj način dobiti auto – sedišta čime će se povećati bezbednost dece kao putnika. Prema propozicijama akcije, svaka opština je od Agencije dobila 20 sedišta uz obavezu lokalne samouprave da sama obezbedi još 20 sedišta.

U opštini Čajetina su otišli i korak dalje, pa su zbog dobrog odziva građana, doneli odluku da se ove godine nabavi još auto – sedišta tako da sve bebe rođene u 2018.godini dobiju auto – sedišta. 

Marijana Jovanović iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja je održala i predavanje o pravilnom postavljanju auto – sedišta, i značaju auto – sedišta za bezbednost dece prilikom udesa. Ona je istakla da se deca do 15 meseci obavezno prevoze u jaje auto-sedištima okrenuti u kontra smeru, da pojas kojim je sedište pričvršćeno moraju biti dobro zategnuti, kao i kaiševi kojima je dete vezano u sedištu. Preporuka je da se deca manja od 150 cm prevoze u nekoj vrsti auto-sedišta dok zakonska obaveza važi za svu decu koja imaju visinu do 135 cm.

Predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja upoznali prisutne sa statističkim podacima o upotrebi auto – sedišta i njihov pravilnom korišćenju. Statistike pokazuju da auto – sedišta redovno koristi oko 40 – 45% građana dok u vozilima na auto-putu tak procenat iznosi oko 67%. Kada je u pitanju policijska uprava Užice može se reći da su podaci zadovoljavajući i da više od 60% vozila u kojima se prevoze deca ima auto sedišta. Posebno su zabrinjavajući podaci da je u prethodnom periodu najviše dece stradalo u letnjim mesecima, a da je najviše poveređenih na kratkim relacijama.

Predavanju su prisustvovali i članovi udruženja Roditelj iz Užica koji su pozvali sve prisutne da kontaktiraju članove udruženja ukoliko imaju nedoumica oko montaže i postavljanja auto – sedišta.

 

Projekat Saveta za bezbednost saobraćaja je na ovom konkursu bio rangiran kao šesti od 25 i ovo je samo još jedna akcija u nizu. Ovo telo lokalne samouprave je do sada organizovalo veći broj edukacija kako za đake osnovnih i srednjih škola tako i za predškolce i decu u vrtićima. Ove godine je Savet poklonio osnovnim školama bicikle a ideja je da se uskoro sagradi i poligon za bicikliste kako bi se organizovala obuka đaka za vožnju bicikle.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *