Sportske igre mladih su najveća manifestacija amaterskog sporta u Evropi, čiji je osnovni cilj promocija zdravog načina života i prijateljstva. Ove godine Sportske igre mladih u Srbiji slave 5. rođendan, u Hrvatskoj 22. a u Bosni i Hercegovini 8. Sportske igre mladih podržane su od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta. Članice su Sportskog saveza Srbije i Saveza za školski sport Srbije.

Karavan radosti i prijateljstva Sportskih igara mladih Srbije ove godine održava se u 20 gradova na teritoriji Republike Srbije među kojima je i opština Čajetina.

Opština Čajetina u saradnji sa Sportskim savezom opštine Čajetina, u petak 11. maja sa početkom u 11 časova na Kraljevom trgu na Zlatiboru biće domaćin manifestacije i organizovati svečano otvaranje Sportskih igara mladih u kojima će učestvovati više od hiljadu mališana iz cele Srbije. Nakon ceremonije otvaranja Igara, deca će se takmičiti u zadatim disciplinama na sportskim terenima na Zlatiboru.

Cilj Sportskih igara mladih Srbije je okupljanje što većeg broja dece i mladih kako bi oni na kojima svet ostaje, druženjem kroz sport i zabavu, zajedno sa mladima iz regiona razvijali svoje društvene vrednosti čime bi izbegli breme današnjice koja u velikoj meri ima negativni trend droge, nasilja i svih vrsta intolerancije.

Vrednost projekta Igara takođe su prepoznale mnoge institucije i brojni ugledni pojedinci iz sportskog, kulturnog i javnog života, kako regiona tako i Evrope.

Sportske igre mladih podržava Evropski parlament, Vlada Ruske Federacije, Međunarodni olimpijski komitet, Svetska fudbalska federacija, Premijer liga, Svetska rukometna federacija i mnogi drugi…

Manifestacija je regionalnog nivoa i veoma je važna. Ovo nije obično takmičenje dece, već spajanje dece regiona. Sportske igre mladih se pridružuju Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u zaštiti dece i mladih od nasilja i razvijanju pozitivnog sistema vrednosti.

U 2018.godini Karavan radosti i prijateljstva Sportskih igara održaće se u 20 gradova na teritoriji Republike Srbije. U još 20 mesta održaće se turniri u malom fudbalu Koka Kola Kup Srbije 2018. a u još 20 mesta u saradnji sa Savezom za školski sport Srbije, organizuju se promotivne aktivnosti i takmičenje u atletici i između dve vatre.

Svečano otvaranje Sportskih igara mladih za region zakazano je za 25.maj u 10 časova, na Centralnom gradskom trgu u Sremskoj Mitrovici.

DRŽAVNO FINALE SIM SRBIJE 2018. održaće se u periodu od 23.jula do 29.jula u Beogradu.

VELIKO MEĐUNARODNO FINALE, na kome učestvuju pobednici iz Srbije, Hrvatske i BIH, u 10 sportova, na programu je u Splitu, od 20.08. do 26.08.2018. godine

Izvor: cajetina.org.rs

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *