Učenici OŠ Dimitrije Tucović će na Badnji dan, 6.januara 2015.godine, u 16 časova u Domu kulture u Čajetini izvesti Vertep, igrokaz koji se igra o Božiću. Vertep potiče iz davnih vremena, a označava „pećinu“, i to ne bilo koju već mesto Hristovog Rođenja.

bozicni-vertep

U srpskim pisanim spomenicima ova reč se javlja još u 13.veku. U hrišćanskoj tradiciji, prvi put se pominje Vertep, kao igrokaz, za vreme cara Konstantina u 4.veku. Uoči Božića, ulicama Carigrada je išla velika litija na čijem čelu su bili vizantijski car i patrijarh, a crkvene pesme su pevali svi sveštenici carigradskih crkava. Litiju je pratilo bezbrojno mnoštvo sveta. Nošena je velika pećina, maketa Vertepa.

U pećini, vertepu, su bile lutke (veličine odraslih ljudi) koje su vešti lutkari pomerali i govorili tekst. Kasnije je Vertep početo da se izvodi tako što se nije koristila skupa scenografija, nego su ljudi obučeni u odgovarajuće kostime, govorili tekst Vertepa.

Glavni likovi su: Presveta Bogorodica sa detetom u rukama, Pravedni Josif, car Irod sa vojnicima naoružanim kopljima, tri cara mudraca sa Istoka: Gaspar , Valtazar i Melhior, pastiri.

Vertep se kod Srba spominje u 18.veku kao biblijska i kao narodna igra.

Vertep, kao lutkarske ili igrana predstava, koju na Badnje veče i sva tri dana Božića izvode deca u spomen na Hristovo rođenje ima najčešće tri dela- tri scene: Rođenje Hristovo u vitlejemskoj pećini , Blaga Vest koju je Anđeo proneo pastirima da se rodio Spasitelj i Poklonjenje mudraca.
Vertep je nekada izvođen ispred kuća u gradu ili selu, a svi su darivali učesnike.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *