velikani-slobode2

Povodom stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, Kulturno-sportski centar Čajetina, Opština Čajetina i Savez potomaka ratnika Srbije 1912-1920, organizovali su izložbu slika „VELIKANI NAŠE SLOBODE“, koja je svečano otvorena u petak 10.oktobra.

U pitanju je izložba slika likovne sekcije Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije “Mihajlo Milovanović”, koji je bio ratni slikar, poreklom iz Užica. Predsednik ove sekcije je Ljiljana Stevanović Ris. Izložba predstavlja rezime događaja iz rata, a pored oslikanih naših slanih državnika i vojskovođa, nalaze se i portreti predstavnika zemalja – saveznica u prvom svetskom ratu.

Ovim povodom predstavnici Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine uručili su opštini Čajetina Povelju branilaca otadžbine.

povelja-slobode

Kako prenosi portal cajetina.org.rs  Ljubomir Marković, pukovnik u penziji i predsednik republičkog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije je ovim povodom izjavio

“Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, zaista je sinonim svih uspeha u poslednje vreme i opravdao je očekivanja ovog naroda. Toliko puta je biran za predsednika opštine i zaslužan je za mnoge uspehe ovde. Ja mu se kao predsednik Saveza zahvaljujem za dosledno očuvanje naše tradicije, za ljubav prema otadžbini i odbrani zemlje i naroda u savremenim uslovima”.

markovic

Marković je zatim dodao da su “Naše vojskovođe bile su ravne velikim vojskovođama iz saveznčkih zemalja, ali treba da se zna da je Srbija probila Solunski front i time promenila sudbinu prvog svetskog rata, koji je i skraćen za godinu dana. Time je Srbija Evropi donela mir. Obraćam se danas svim važnim činiocima u našoj zemlji da podignu i ruke i glave i da kažu – Srbija je zadužila čovečanstvo!”

Za nesebičnu pomoć u radu Saveza, uručena je zahvalnica Nikoli Smiljaniću, direktoru JP “Kulturno sportski centar Čajetina”, a Milojku Vesoviću, predsedniku čajetinske organizacije Saveza potomaka ratnika Srbije uručena je Spomenica prvog svetskog rata.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *