Danas, 17.juna u 9.časova učenici osmog razreda OŠ Dimitrije Tucović su polagali  završni ispit iz srpskog jezika. Završni ispit  je polagao 101 učenik. Ispit se polaže u fiskulturnoj sali i učionicama a prema pravilniku Ministarstva prosvete. Učenike očekuju još dva završna ispita, pa će se u utorak polagati završni ispit iz matematike, a u sredu sledi kombinovani test.

Pred početak završnog ispita đacima se obratila ditektorka OŠ Dimitrije Tucović Milka Vasiljević koja je đacima poručila da pažljivo pročitaju zadatke i da iskoriste vreme koje imaju na raspolaganju za rešavanje zadataka.

Prvi učenici su test predali oko 10 časova, a većina je zadatke završila pre predviđenog roka. Među pitanjima su se našla i ona vezana za književna dela Orlovi rano lete, Dnevnik Ane Frank…

Đaci iz škole maksimalno mogu poneti 60 bodova, dok mala matura nosi maksimalno 40 bodova. Bodovi na osnovu uspeha ostvarenog u osnovnoj školi računaju se tako što se uspeh iz šestog, sedmog i osmog razreda množi sa četiri, a sabiranjem ova tri broja dobija se broj bodova za uspeh u školi. Test iz matematike i srpskog jezika nosi po 13, a kombinovani test 14 bodova. Da bi izračunali koliko su bodova osvojili na svakom testu pojedinačno, neophodno je da broj poena iz srpskog i matematike pomnože sa 0,65, a iz kombinovanog testa sa koeficijentom 0,7.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *