U OŠ Dimitrije Tucović 94 učenika je u sredu 15.juna polagalo srpski jezik i književnost a danas se polagala matematika. Ispit je polagan u fiskulturnoj sali i tri učionice kako bi bila ispoštovana tehnička pravila o organizaciji završnog ispita.

zavrsni2016-mat1

Učenici su saglasni da test iz srpskog jezika nije bio težak i da su uspeli da odgovore tačno na većinu pitanja. Prvi uzorci govore da su đaci u Čajetini test iz srpskog jezika uradili veoma dobro. Pored učenika u Čajetini, test je polagalo još 23 učenika OŠ Milivoje Borović u Mačkatu, kao i 15 đaka OŠ Đavo Jovanović Sirogojno.

U 8.zadatku se tražilo sa se komad sira od 6 kg podeli na 50 jednakih delova, dok je u 15.zadatku traženo da se izračuna koliko je još novca potrebno za letovanje ako je Milovan uštedeo 120 evra, a za rodjendan je dobio 100 dolara. Za jedan dolar se može kupiti 0.92 evra a jedan evro vredi 122 dinara.

zavrsni2016-mat3

U testu se našao i zadatak o atletičari Oliver koja je na četiri trke imala prosečno vreme od 12 minuta dok je petu trku trčala za 10 minuta. Treba pomenuti i 2.zadatak u kome je traženo da đaci izračunaju koliko je Ivanu ostalo bombona ako je kupio pet kutija bombona (30 bombona u kutiji) da posluži tri druga i četiri drugarice tako da je svima dao jednak broj bombona.

Treba pohvaliti sve nastavnike koji su se maksimalno potrudili da smanje stres đacima. No, i pored svega trema je učinila svoje pa je nekoliko đaka zaboravilo pribor za test (lenjir, šestar). Ispit iz matematike je počeo na vreme i bez ikakvih problema. Prvi učenici su test završili za oko 70 minuta, ali su svi saglasni da su zadaci bili teži nego na testu iz srpskog jezika.

Đake sutra očekuje završni kombinovan test a preliminarni rezultati će biti poznati u nedelju.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *