U okviru predmeta Verska nastava, koji učenici pohađaju kao izborni predmet, organizovano je prvo versko putovanje za učenike Osnovne škole „Dimitrije Tucović“ u Čajetini i na Zlatiboru.

verska-nastava15-1

Učenici starijih razreda su 30.maja obišli manastire valjevskog kraja Lelić, Ćelije i Jovanju, kao i crkve u gradu Valjevu. Putovanje je organizovao nastavnik Verske nastave Aleksandar Đuričić, kako bi učenici posetili i manastire koje nisu mogli da posete u okviru redovnih ekskurzija.

Učenici su prvo posetili manastir Lelić, gde su na veliku radost i iznenađenje, imali priliku da se poklone i da celivaju mošti Svetog Nikolaja Srpskog. Nakon priče o njegovom životu i delu, obišli su muzej, i od svog veroučitelja i vodiča-valjevskog veroučitelja Lazara, čuli o životu u manastiru, i razlici u odnosu na organizaciju života sveštenika i bogosluženja u crkvi.

verska-nastava15-2

Nakon časa veronauke u prirodi, put se nastavlja ka manastiru Ćelije. Do manastira su se putnici spustili niz 930 stepenika. Čuvši priču o životu i delu Ave Justina Ćelijskog, posetili su njegov grob. Intervjuisani za lokalnu televiziju, sa svojim veroučiteljem, istakli su koliko je veronauka značajna za njih i šta su do sada naučili.

verska-nastava15-3

Poslednji u nizu manastira bio je manastir Jovanja. Putovanje se završilo posetom valjevskim gradskim crkvama i šetnjom po pešačkoj zoni.

Cilj ovog putovanja bio je da se Verska nastava potkrepi primerima, da se učini pristupačnijom, zanimljivijom i razumljivom učenicima.

Prema rečima čajetinskog veroučitelja, Aleksandra Đuričića, ovo je tek početak organizovanja putovanja u okviru ovog predmeta, a već su u planu obilasci i drugih manastira širom Srbije, u toku sledeće školske godine. U realizaciji putovanja pomogle su nastavnica Likovne kulture Anastasija Bogdanović i nastavnica Srpskog jezika Jagoda Jeremić.

Jagoda Jeremić

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *