Razvojni program EU PRO je uz podršku Evropske unije otvorio nagradni likovni konkurs za učenike i učenice srednjih škola i gimnazija iz 99 gradova i opština sa temom „Solidarnost nas spaja“ kako bi mladi sagledali svet oko sebe u godini pandemije korona virusa.

Ova tema treba posebno da podstakne mlade da prepoznaju značaj solidarnosti i predstave ono što je pandemija pokazala – da su pred problemima svi jednaki kao i da se isti lakše prevazilaze zajedničkim angažovanjem celog društva. Đaci kroz likovni izraz treba da prikažu kako se svet i njihovo neposredno okruženje promenilo u doba pandemije, da istaknu primere solidarnosti i podrške koje je pandemija podstakla kao i ko je u njihovim zajednicama bio najviše pogođen novim okolnostima.

Putem ovoga konkursa, koji se tradicionalno organizuje četrnaesti put, Evropska unija pored motivisanja mladih da budu aktivni i razmišljaju o važnim društvenim temama, podstiče i njihovu kreativnost i nagrađuje talentovane đake ali i škole koje su posebno angažovane u kreativnom radu sa mladima.

Novina ove godine je što će đaci kao i šira javnost moći da glasaju onlajn putem zvanične internet prezentacije programa EU PRO i tako odaberu svojih 12 favorita iz sužene konkurencije od 20 radova koju će prethodno odabrati interni žiri. Onlajn glasanje će biti otvoreno nakon zatvaranja konkursa i trajaće pet dana. Glas publike učestvovaće kao peti član žirija, nakon čega će članovi žirija napraviti izbor od 12 najboljih radova koji će se naći stranicama kalendara EU PRO-a za 2021. godinu, dok će autori i autorke biti nagrađeni laptop i tablet računarima i mobilnim telefonima.

Kao i prethodnih godina pozivamo škole da organizuju interna školska takmičenja na kojima će izabrati radove za učešće na konkursu, a škola koja se pokaže kao najbolja u angažovanju i organizaciji dobiće kao nagradu laptop i projektor.

Radovi koji se podnose na konkurs za kalendar moraju biti urađeni ​na listu bloka broj 5. Radovi mogu biti u formi ilustracije, crteža, slike ili kolaža. Svaki rad mora imati kratko tekstualno objašnjenje prepoznate grupe ljudi ili pojedinaca koji su se istakli svojim uzornim postupcima tokom pandemije, kao što je pružanje pomoći sugrađanima, briga o najstarijima i najosetljivijima u društvu ili pak podrška medicinskom osoblju i slično, kao i objašnjenje na koji način smo svi mi solidarno pristupili ili reagovali u novonastalim okolnostima. Radovi podneti bez tekstualnog objašnjenja neće biti uzeti u obzir. Objašnjenja moraju biti dobro napisana i biće ocenjivana prilikom odabira pobedničkih radova. Ona mogu biti štampana ili pisana rukom na poleđini rada ili priložena na posebnom listu papira, a u nekim se slučajevima mogu čak i integrisati u samo umetničko delo.

Pravo učešća imaju učenici i učenice svih srednjih škola i gimnazija, bez obzira na razred, iz 99 lokalnih samouprava koje učestvuju u realizaciji Programa:
● ​Mačvanski okrug – Bogatić, Vladimirci, Koceljeva, Krupanj, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik i Šabac
● ​Kolubarski okrug – Valjevo, Lajkovac, Ljig, Mionica, Osečina i Ub
● ​Pomoravski okrug – Despotovac, Jagodina, Paraćin, Rekovac, Svilajnac i Ćuprija
● Šumadijski okrug – Aranđelovac, Batočina, Knić, Lapovo, Rača, Topola i Kragujevac
● Zlatiborski okrug – Arilje, Bajina Bašta, Kosjerić, Nova Varoš, Požega, Priboj, Prijepolje, Sjenica, Užice i Čajetina
● Moravički okrug – Gornji Milanovac, Ivanjica, Lučani i Čačak
● Raški okrug – Vrnjačka Banja, Kraljevo, Novi Pazar, Raška i Tutin
● Rasinski okrug – Aleksandrovac, Brus, Varvarin, Kruševac, Trstenik i Ćićevac
● Braničevski okrug – Veliko Gradište, Golubac, Žabari, Žagubica, Kučevo, Malo Crniće, Petrovac i Požarevac
● Podunavski okrug – Velika Plana, Smederevo i Smederevska Palanka
● Borski okrug – Bor, Kladovo, Majdanpek i Negotin
● Zaječarski okrug – Boljevac, Zaječar, Knjaževac i Sokobanja
● Nišavski okrug – Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Ražanj, Svrljig i Niš
● Toplički okrug – Blace, Žitorađa, Kuršumlija i Prokuplje
● Pirotski okrug – Babušnica, Bela Palanka, Dimitrovgrad i Pirot
● Jablanički okrug – Bojnik, Vlasotince, Lebane, Leskovac, Medveđa i Crna Trava
● Pčinjski okrug – Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Vranje, Preševo, Surdulica i Trgovište

Učenici i učenice koji su na bilo kojem od prethodnih konkursa organizovanim u okviru programa Evropski PROGRES ili EU PRO osvojili prvo, drugo ili treće mesto ne mogu ponovo da zauzmu jedno od ta tri mesta, odnosno ne mogu da osvoje prve tri nagrade. Oni, međutim, imaju pravo da učestvuju na konkursu i zauzmu bilo koje od preostalih devet mesta.

Škole koje učestvuju na konkursu imaju sledeće obaveze:

  • Srednje škole koje odluče da učestvuju na konkursu za kalendar moraju da organizuju interno takmičenje otvoreno za sve đake, te ​da izaberu do pet (5) najboljih radova ​koje će poslati na konkurs;
  • Profesori/profesorke iz škola koje učestvuju na konkursu se savetuju da sa učenicima i učenicama pokrenu razgovor na temu konkursa i da ih u izradi radova kroz konsultacije i usmeravanje podrže;
  • Samo ​jedan rad po učeniku ​može se predati za konkurs za kalendar EU PRO;
  • Ohrabrujemo zainteresovane učenike/ce koji pohađaju škole u kojima ne postoji interni proces odabira radova da sami pošalju svoje radove;
  • Rok za predaju radova je ​15. novembar 2020. godine do 12.00 časova.
  • Osim takmičenja za najbolje umetničke radove srednjoškolaca, škole će takođe biti ocenjivane i moći da osvoje nagrade na osnovu truda koje su uložile u organizovanje internih školskih takmičenja;
  • Interni školski konkurs mora biti dokumentovan i priložen u formi kratkog tekstualnog opisa praćenog fotografijama i/ili video-zapisima i poslat zajedno sa radovima kako bi se škola kvalifikovala da bude nagrađena;
  • Odabrani umetnički radovi treba da se dostave poštom kancelariji EU PRO na sledeću adresu:

UNOPS/EU PRO
Naznaka: Likovni konkurs
Skerlićeva 4
11000 Beograd

Propozicije učešća na likovnom konkursu mogu se naći na internet stranici EU PRO-a: Propozicije likovnog konkursa za kalendar EU PRO-a za 2021.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *