Kako se bliži vreme kada će osmaci morati da se odluče za neku srednju školu odlučili smo da pitamo jednog gimnazijalca kako izgleda biti učenik Užičke gimnazije. O svojim utiscima nam govori Andrija Blagojević.

gimnazija-uzice

“Gimnazija je  slična osnovnoj školi, samo malo teža. Bile su to reči svih koji su me savetovali da je upišem. Svidela mi se ta ideja, pa sam odlučio da ih poslušam. Uradio sam prijemni što sam bolje mogao i nadao se da će mi se želja ostvariti. Posle nekoliko dana čekanja saznao sam da se upravo i to desilo. Zvanično sam postao učenik Užičke gimnazije.

andrija-blagojevicPrvi dan škole sam imao tremu, što je bilo i očekivano. Kakvo će biti društvo; da li su profesori strogi; plus još milion pitanja koja su mi se motala po glavi dok sam bio u busu. Ulazim u hodnik i tražim učionicu u kojoj je trebalo da se nađe moje odeljenje. Sve mi je bilo neobično.

Na prvi pogled, društvo je bilo odlično (i sada posle dve godine ne menjam to mišljenje). Posle par dana sam imo osećaj kao da se poznajemo ceo život. Sa njima je svaki dan mnogo lakši i prolazi mi brže. Koliko vidim, to nije samo moj slučaj, pošto je izgleda svako našao nekog sličnog sebi sa kim se u potpunosti razume.

Što se tiče profesora, svako od njih je priča za sebe. Odnos između profesora i učenika se dosta razlikuje od onog u osnovnoj školi. Svi su opušteni i ponašaju se prema nama kao prema prijateljima. Ne gledaju na nas samo kao obavezu već uživaju u predavanju.

Onaj deo na početku da je gimnazija malo teža od osnovne nije bio baš tačan. Biču iskren, ima dosta da se uči, ali ako se to radi redovno, količina gradiva uopčte ne predstavlja problem. Lekcije su zanimljive. Predmet za koji mi je trebalo najvise adaptacije je, verovali ili ne, fizičko. Pravila ocenjivanja su bila striktna, kao i oblačenje. U početku je bilo teško jer u mojoj osnovnoj školi nismo imali uslove da se bavimo gimnastikom. Naravno, posle nekog vremena sam se navikao i sada mi je fizičko omiljeni predmet.

Ako hoćete školu sa odličnim društvom i profesorima, sa zanimljivim gradivom u kojoj ima da se uči upišite gimnaziju i nećete se pokajati.

Andrija Blagojević

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *