U prostorijama osnovne škole Dimitrije Tucović, 12.decembra je formiran Savet roditelja opštine Čajetina koji čine roditelji iz osnovnih škola Dimitrije Tucović. Milivoje Borović, Savo Jovanović Sirogojno, predškolske ustanove Radost, kao i roditelji iz Srednje turističko-ugostiteljske škole u Čajetini.

Na sednici je za predsednika saveta jednoglasno izabrana Bojana Nedović (PU Radost), a za zamenika Đorđe Borić (OŠ Dimitrije Tucović). Na početku sednice prisutnima se obratila direktorka OŠ Dimitrije Tucović, Milka Vasiljević koja je roditelje upoznala sa glavnim područjima rada Saveta i da je za uspeh u obrazovanju potrebna zajednička akcija ne samo nastavnika, roditelja i đaka već kompletne lokalne zajednice.

Svi su se složili da je vršnjačko nasilje danas glavni problem u školama i da je potrebno raditi kako na prevenciji tako i na kažnjavanju nasilja. Ovom prilikom je iznet primer OŠ Dimitrije Tucović gde postoji veliki broj sekcija i da je više od 80% đaka uključeno u rad sekcija, od kojih su najpopularnije planinarska, ekološka i ribolovačka. Takođe, je istaknuti i primer škole u Sirogojnu gde đaci i nastavnici u saradnji sa roditeljima organizuju društveno-korisne akcije kao što su sadnja cveća i pošumljavanje.

Na sednici se razgovaralo i o promenana u školskim kuhinjama kako bi se promovisala zdrava hrana. Ovde su istaknuti primeri dobre prakse u kuhinjama PU Radost i OŠ Milivoje Borović u Mačkatu.

Sednici su prisustvovali pored članova i predstavnici sportskih klubova i udruženja sa teritorije opštine Čajetina koji su izneli predloge o mogućim vidovima saradnje u narednom periodu.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *