U subotu, 16.aprila, putem manastira Ovčarsko-kablarske klisure, na svoje skromno pravoslavne putovanje pošlo je 130 učenika Osnovne škole „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine. Manastire su posetili učenici iz matične škole u Čajetini i izdvojenog odeljenja na Zlatiboru.

manastiri-ovcar16-1

Ljubav prema Verskoj nastavi neguje se u ovoj školi već treću godinu zaredom različitim aktivnostima koje organizujemo. Prošle godine smo inicirali versko putovanje i učenici su posetili manastire valjevskog kraja. Ove godine broj učenika, koji su se odvažili na ovaj važan put, duplirao se. Naravno, bilo je i mnogo više zainteresovanih.
Činilo se da nema kraja dečijoj znatiželji.

manastiri-ovcar16-2

Prvi posećeni manastir bio je Blagoveštenje. Učenici su imali priliku da čuju istorijat manastira, pomole se za svoje bližnje, upale sveće. Veseli i krepki u pratnji svojih nastavnika – veroučitelja Aleksandra Đuričića, dragog gosta Vladana Makanjića, nastavnika Likovne kulture Dobrosava Obradovića, nastavnice Likovne kulture Anastasije Bogdanović i nastavnice Srpskog jezika Jagode Jeremić, nastavili su lakim korakom put ka Nikolju.

manastiri-ovcar16-3

Izuzetno lep doček priredilo je sestrinstvo manastira. Nakon živopisnog predavanja o manastiru i odgovora na pitanja na koja su monahinje rado odgovarale, čuli su i kako izgleda put monašenja u pravoslavnoj crkvi i koje su poslušnosti koje treba da ima jedna monahinja. Uz šum tihe Zapadne Morave i divne kolače kojima su posluženi, učenici su spokojni nakupili energiju i krenuli dalje. Komentar učenika bio je da se u ovom okruženju osećaju kao da tu i pripadaju.

Njihova sledeća verska stanica bio je manastir Preobraženje gde su se upoznali sa načinom života i gde su dobili korisne savete o životu o pravoslavlju, porodičnim odnosima, Svetoj Tajni Krštenja. Najveći izazov bio je manastir Sretenje. Krećući se uskim putem, mnogi su se pitali zašto idu baš tamo. Prebrođena daljina i celoviti pogled na ovaj, u brdima skriveni, manastir objasnili su svaku dilemu. Za predavanje koje su čuli o manastiru zahvalili su se crkvenim pesmama koje su učili na časovima Verske nastave. Ni ovde nisu izostali predivni kolači, trud sestrinstva manastira.

manastiri-ovcar16-4

Sve je zadivio broj učenika i postavljalo se pitanje zar ih je zaista toliko. Odavde je krenulo 130 mladih ljudi koji čine našu budućnost. Oni treba da svojom verskom svešću i savešću pokažu svojim bližnjima koji je pravi pravoslavni put. Slika radosnih lica prepunih utisaka govori u prilog tome da bi ovakvih putovanja trebalo da bude mnogo. Činjenica je da nastavnici oblikuju ličnost deteta, noseći se onom čuvenom mišlju Dositeja Obradovića da je mlada duša kao mek vosak. Verska nastava je, onda, pravi kalup za tu dušu, što je i najvažniji cilj svakoga veroučitelja.

Nastavnik verske nastave
dipl. master-teolog Aleksandar Đuričić

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *