Učenici osnovne škole Dimitrije Tucović su prošle nedelje posetili Sajam nauke u Beogradu. Škola je ovim izletom nagradila učenike koji su učestvovali na okružnim takmičenjima u školskoj 2016-17. Više od dvadeset učenika je dobilo priliku da se upozna sa zanimljivom stranom nauke.

Ovogodišnji sajam nauke se održavao pod sloganom “Jedan na jedan” svi posetioci sajma su mogli da izađu na crtu najvećim naučnim izazovima, ali i da u neposrednom direktnom kontaktu sa naučnicima isprobaju različite naučne eksperimente i upuste se u nezaboravne naučne avanture.

Đacima se posebno dopalo predavanje o nastanku filmova, kako izgleda snimanje iza scene, a predavanja o dimnoj mašini i kako se pravi kontrolisana vatra su bile posebno zanimljive.

Članovei robotičke sekcije su pokazali najviše interesovanja na štandu “Jedan na jedan sa pametnim robotima” gde su mogli da vide RubikBota, (robota koji savršeno slaže Rubikovu kocku), robota pauka, MazeBot (bez problema pronalazi izlaz iz lavirinta), LaserBota… Posebno je bio interesantan štand eksperimentalne fizike, ali je štand sa lego kockama bio najposećeniji. Pored robota bio je zanimljiv i program reciklaže a đacima su se svidele i ulaznice u vidu zelenog pečata na ruci.

Vizuelno najupečatljiviji delovi sajma su bili eksperiment sa vazdušnim topom i primena Njitnovog zakona o akciji i reakciji na primeru automobila i kako u praksi ovaj zakon izgleda iz perspektive vozača.

Većina đaka je videla nešto novo i nadaju se da će i sledeće godine moći da posete Sajam nauke.

Tarik Aslani

učenik VI4

OŠ Dimitrije Tucović

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *