Alisa Pljevaljčić, učenica odeljenja VI – 2 Osnovne škole „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine je na konkrusu Saveza likovnih pedagoga Rusije osvojila prvu nagradu za ilustraciju bajke “Biberče”.

Savez likovnih pedagoga Rusije već dugi niz godina organizuje likovne konkurse, koji imaju za cilj okupljanje i saradnju nastavnika Likovne kulture, kako u samoj Rusiji, tako i van njenih granica, obuhvatajući zemlje, u kojima se ruski jezik uči.

Jedan od ovogodišnjih konkursa je za temu imao „Bajke naroda Srbije“. Sa svojom ilustracijom bajke „Biberče“ na konkurs se prijavila i Alisa Pljevaljčić, učenica odeljenja VI – 2 Osnovne škole „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine. Nakon nekoliko meseci iščekivanja rezultata, konačno je stigla radosna vest – njen rad je osvojio 1.mesto u starosnoj kategoriji od 12 godina.

Alisa ističe da joj je bajka „Biberče“ oduvek bila veoma zanimljiva, da je veoma voli, i da ju je zato izabrala za svoj rad. Inspiracija je došla sama od sebe, počela je da crta i nije stala dok crtež nije bio gotov.

Prema rečima Ane Nonin Janković, nastavnice Ruskog jezika u našoj školi, ovo nije prvi put da učenici škole učestvuju na ovakvim konkursima, ali do sada nisu imali prilike da prime ovako lepe vesti. Nastavnica ističe da je konkurencija bila prilično velika, naročito kada se uzme u obzir uzrast.

Učenici su morali da izaberu jednu od deset ponuđenih bajki, a i dozvoljene tehnike rada su bile ograničene. Pred kraj konkursa bilo prijavljeno preko 120 radova iz različitih regiona Rusije, kao i iz Moldavije, Belorusije, Kazahstana i drugih okolnih zemalja. Napominje da kada se sve uzme u obzir, smatra da je ovo izuzetan uspeh za nekoga ko po prvi put učestvuje na ovakvim konkursima.

Dalji put Alisinog rada je nešto na čemu bi joj pozavideli i stariji. Njen rad će biti prikazan na pobedničkoj izložbi u Moskvi, a takođe i objavljen kao ilustracija bajke „Biberče“ u knjizi „Bajke naroda Srbije“ u izdanju ruske izdavačke kuće – saradnika Saveza likovnih pedagoga Rusije.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *