Ove nedelje širom Evrope se obeležava nedelja mobilnosti (16 – 22 septembar 2018) koja se sprovodi pod sloganom “Naše ulice, naš izbor”. Akcija ima za cilj da ohrabri građane da analiziraju postojeći prostor i da ga redizajniraju kako bi ga prilagodili potrebama.

 

Opština Čajetina će uzeti učešće u ovoj akciji, kako bi se potvrdilo opredeljenje da se javni prostor i sve ustanove učine dostupnim svim kategorijama društva.

Savet za bezbednost opštine Čajetina poziva sve da se uključe u akciju. Nedelja mobilnosti će biti obeležena u petak 21.septembra u Čajetini i na Zlatiboru.

U Čajetini manifestacija počinje okupljanjem u 9 časova ispred PU Radost. Kolona će se kretati ulicama do zgrade biblioteke i park, a zatim sledi šetnja ulicom Aleksandra Karađorđevića do osnovne škole Dimitrije Tucović, gde će se povorci pridružiti đaci osnovne i srednje škole. Planirano je da potom povorka ide do zgrade opštine Čajetina gde sledi fotografisanje uz slogan “Auto isključi – noge uključi”.

Evropska nedelja mobilnosti se obeležava od 2002.godine a ideja manifestacije je da se građanima predstave novi modeli urbane pokretljivosti i da se postojeći modeli koji su prvenstveno planirani za motorna vozila modifikuju. U prošlosti gradovi su oblikovani na način da „robuju“ motornim vozilima. Stambene zone su prepravljane kako bi olakšali saobraćaj motornih vozila, neretko na štetu drugih vidova prevoza. Dominacija automobila dovela je do povećanog zagušenja, zagađenosti i buke u naseljima, a to ih je učinilo manje prijatnim i zdravim za građane.

Ove godine, centralna tema Evropske nedelje mobilnosti je planiranje održive urbane mobilnosti. Planovi održive urbane mobilnosti definišu komplet međusobno povezanih mera koje postepeno približavaju dostizanju potreba za mobilnošću građana i preduzeća, uz poboljšanje kvaliteta života u gradu. Pored ovoga, ovakav integrisani pristup planiranju predstavlja i prednost u pronalaženju načina za finansiranje aktivnosti, pošto je sve češće postavljen kao uslov za apliciranje za mnoge fondove.

Opština Čajetina planira gradnju novih trotorara, pešačkih i biciklističkih staza kako bi se stvorili preduslovi za razvoj alternativnih vidova prevoza čime se potvrđuje i slogan manifestacije “Naše ulice – Naš izbor”

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *