Učenici 8.razreda danas rešavaju probni test iz srpskog jezika. Testiranje je počelo u 8.00 časova i trebalo je da se završi u 20.00 časova. Oko 12 časova po svemu sudeći je došlo do preopterećenja mreže. Prijava na sistem je bila otežana, kao i čuvanje rešenih zadataka. Pojedini učenici su prijavljivali grešku 502 Bad Gateway, dok su drugi dobili poruku da nisu na mreži i da treba da ponove odgovore u poslednjem pitanju koje su rešavali. Takođe, zbog preopterećenosti sistema učitavanje pitanja je trajalo dugo i po nekoliko minuta.

Na internet stranici Ministarstva prosvete je potom objavljeno da Kancelarija za IT i Komtrade rade na proširenju resursa i podizanju internet kapaciteta. Takođe je objavljeno da svaki učenik koji je imao problema sa konekcijom tokom rešavanja testa može ponovo da pristupi rešavanju testa.  Oko 14 časova su đacima stigla uputstva od nastavnika da mogu ponovo da rade testove pošto su rešeni problemi sa zagušenjem.

U međuvremenu smo dobili i Saopštenje Ministarstva prosvete u kome se kaže:

Danas su učenici osmog razreda imali priliku da procene svoje znanje iz srpskog/maternjeg jezika. Prema prvim povratnim informacijama u jednom kraćem periodu došlo je do preopterećenja sistema, što je kod određenog broja učenika dovelo do neprijatnosti. Brzom reakcijom kompanije Komtrejd i Kancelarije za informacione tehnologije aktivirani su dodatni resursi, čime su otklonjena usporenja u radu sistema.

Imajući u vidu navedene okolnosti doneta je odluka da se termin za rešavanje testa danas 22.04.2020. produži do 21.30 časova, što će biti i u naredna dva dana.

Da bismo omogućili ravnomerno opterećenje sistema sugerišemo učenicima sa teritorije AP Vojvodine da testove u naredna dva dana rešavaju u terminu 8-12 časova, učencima sa teritorije Grada Beograda 12-16 časova, a svim ostalim učenicima u terminu 16-21.30 časova.

Potrebno je imati u vidu da je onlajn test za samoprocenu znanja za završni ispit organizovan u potpunosti besplatno zahvaljujući Komtrejdu i IT Kancelariji. Usled okolnosti u kojima se nalazi čitav svet, uspostavljanje sistema na kojem će samoprocenu znanja sprovesti preko 65.000 učenika, moralo je biti sprovedeno u veoma kratkom roku, ne ostavljajući vremena za detaljno testiranje i fino podešavanje sistema.

Prethodno svakako ne predstavlja problem s obzirom na to da je svrha sistema da se obezbedi jedan od načina za samoprocenu znanja učenika u cilju provere spremnosti za završni ispit. Svi učenici će svakako dobiti priliku da urade samotestiranje i u tom smislu nijedan učenik ne sme, niti može biti oštećen.

Svim učenicima želimo uspešno rešavanje testova u naredna dva dana i ujedno se zahvaljujemo kompaniji Komtrejd i Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu na nesebičnoj podršci i naporima da u vreme vanrednog stanja svojim volonterskim angažovanjem obezbede nesmetano funkcionisanje sistema, kao i hardverskim i softverskim resursima koje su stavili na raspolaganje za potrebe sprovođenja onlajn testa.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *