U osnovnoj školi “Dimitrije Tucović“ u Čajetini je u toku opremanje Centra za asistivne tehnologije, koji će služiti korisnicima Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju “Zračak“, deci iz vrtića i učenicima, da lakše savladavaju obrazovne procese i da razvijaju veštine neophodne za svakodnevni život.

Opremanje Centra se sprovodi u okviru projekta Podrška inkluzivnom obrazovanju i obuci za svakodnevni život dece i mladih sa smetnjama u razvoju, koji je deo programa prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore. U Srbiji, ovaj projekat realizuje osnovna škola “Dimitrije Tucović“ sa udruženjem građana Zlatiborski krug iz Čajetine i Specijalnom školom “Miodrag V. Matić“ iz Užica.

Na početku projekta je organizovano studijsko putovanje za članove projektnih timova iz Srbije i Crne Gore i za nastavnike, u Novi Sad u školu “Milan Perović“ gde su se učesnici imali priliku da vide kako se praktično koriste asistivne tehnologije u nastavi.

Krajem 2016. godine u Čajetini i Užicu je izvršena procena stanja i obrazovnih potreba korisnika Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju “Zračak“ i učenika specijalne škole „Miodrag V. Matić. Na osnovu izveštaja o proceni korisnika, planirana je nabavka specijalnih pomagala, instrumenata i softvera, koji će korisnicima pomoći da uspešnije savladavaju obrazovno-nastavne programe, kao i da lakše obavljaju svakodnevne životne zadatke.

Prema rečima Milke Vasiljević, direktorke škole “Dimitrije Tucović“ i menadžera projekta, početkom ove godine je organizovana obuka za nastavnike o implementaciji inkluzivnog obrazovanja, a u junu je organizovana obuka o primeni asistivne tehnologije za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, njihove roditelje, nastavnike i stručne radnike.

Nedavno je u školu stigao prvi deo opreme, a uskoro se očekuje softver i ostatak opreme, koji će biti raspoređen u školu u Čajetini i Specijalnu školu “Miodrag V. Matić“ u Užice.

Cilj projekta je unapređenje socijalne inkluzije i kvaliteta života dece i mladih sa smetnjama u razvoju u Srbiji i Crnoj Gori kroz razvijanje saradnje pograničnih oblasti u korišćenju i razmeni ljudskih resursa i informaciono-tehnoloških dostignuća, asistivne tehnologije i vršnjačke podrške.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *