Krajem decembra 2016.godine, u Čajetini i Užicu je izvršena procena stanja i obrazovnih potreba korisnika Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju „Zračak“ i učenika specijalne škole „Miodrag V. Matić“, kao deo projekta Podrška inkluzivnom obrazovanju i obuci za svakodnevni život dece i mladih sa smetnjama u razvoju u Srbiji i Crnoj Gori.

Proces dijagnostike, uz pomoć specijalnih instrumenata, sprovela je Ines Delcoto (Ines Delzotto), magistar edukacijeske rehabilitacije, koja je specijalizirala asistivnu tehnologiju u Milanu na institutu “Istituto di Ricovero e Cura a Carattere Scientifico S. Maria Nascente”. Ines je zaposlena u Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda u Puli, gde je osnovala prvi službeni Kabinet za asistivnu tehnologiju u Hrvatskoj.

Na osnovu izveštaja o proceni korisnika, planirana je nabavka specijalnih pomagala, instrumenata i softvera, kojima će se opremiti centri za asistivnu tehnologiju u Užicu i Čajetini. U ovim centrima će edukovani nastavnici i stručni radnici pomagati korisnicima da upotrebom asisitivne tehnologije savladavaju obrazovno-nastavne programe, kao i da lakše obavljaju svakodnevne životne zadatke.

Izvor: UG Zlatiborski krug, glasistre.hr

Projektom je predviđena obuka i za roditelje korisnika i volontere koji se uključuju u rad sa korisnicima, radi uspešnije inkluzije i integracije dece i mladih sa smetnjama u razvoju i promocije vršnjačke edukacije.

Izvor: UG Zlatiborski krug, glasistre.hr

Prema rečima Milke Vasiljević, direktorke osnovne škole „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine i menadžera projekta, proces procene je prošao dobro, s obzirom da je zbog sezone gripa određen broj korisnika bio odsutan.

U Srbiji, projekat pod sloganom Obrazovanje bez granica realizuje osnovna škola „Dimitrije Tucović“ u saradnji sa Udruženjem građana Zlatiborski krug iz Čajetine i Specijalnom školom „Miodrag V, Matić“ iz Užica. U Crnoj Gori, realizator projekta je „Dnevni centar za decu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju Pljevlja“, u saradnji sa Centrom za decu i mlade sa smetnjama iz Berana, srednjom školom „Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja i Udruženjem roditelja dece sa smetnjama „Zrak nade“.

Vesna Belčević, program asistent
Osnovna škola “Dimitrije Tucović” Čajetina
ostucovic@gmail.com

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *